Spital din Gorj, reabilitat termic prin PNRR. Investiție de 5 milioane de euro

1441

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu va fi reabilitat termic prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. Consilierii județeni, întruniți luni, 18 aprilie, în ședință extraordinară, au aprobat depunerea proiectului în vederea finanțării acestuia în cadrul PNRR.

„Se aprobă valoarea maximă eligibilă a proiectului „Creșterea eficienței energetice a Spitalului de Pneumoftiziologie «Tudor Vladimirescu», în sumă de 23.431.658,184 lei (exclusiv TVA)”, se arată în proiect.
Clădirea spitalului de la Dobrița are o suprafață construită la sol de 3.606 mp și o suprafață desfășurată de 10.818 mp. Clădirea construită în perioada 1938-1941 nu corespunde cerințelor actuale privind eficiența energetică și gestionarea energiei.
„În prezent, starea tehnică a construcției se prezintă după cum urmează: tâmplăria exterioară a clădirii spitalului este degradată din punct de vedere fizic și uzată moral, prezintă neetanșeități, sistemele de închidere sunt degradate și conduc la pierderi energetice; exteriorul clădirii prezintă degradări ale tencuielilor din cauza intemperiilor; glafurile prezintă deteriorări și neetanșeități la îmbinările cu tâmplăria; trotuarele de protecție ale clădirii sunt degradate, conducând la infiltrații în fundația clădirii; instalația de distribuție a sistemului de încălzire prezintă dezechilibre termohidraulice; corpurile de încălzire prezintă uzură și diverse degradări fizice; cazanele pentru producerea agentului termic și a apei calde menajere prezintă uzură fizică și morală, datorită utilizării îndelungate, necesitând repetate intervenții de reparații și având un consum ridicat de energie, iar instalațiile electrice ale clădirii sunt subdimensionate în raport cu actualele cerințe și sunt echipate cu corpuri de iluminat cu consum mare de energie și durată mică de funcționare”, se arată în raportul de specialitate întocmit pentru acest proiect.

Investițiile propuse
Măsurile de creștere a eficienței energetice propuse a fi realizate prin proiect, conform raportului de audit energetic elaborat, presupun izolarea pereților exteriori și a planșeului peste ultimul nivel (parțial), desfacerea pardoselilor și straturilor suport de pe terasele circulabile amplasate peste spații încălzite, refacerea hidroizolației și realizarea unui termosistem din polistiren extrudat peste care se toarnă o șapă și se montează pardoseală ceramică.
De asemenea, se va înlocui tâmplăria din PVC cu tâmplărie de aluminiu, iar corpurile de iluminat vor fi pe LED-uri. În plus se vor monta pe terasele circulabile corpuri de iluminat cu senzori integrați și se va construi un parc fotovoltaic cu capacitatea de 0,5MW, compus din 1000 panouri fotovoltaice cu puterea de 500W.
Corpurile de încălzire existente, colmatate și corodate, vor fi înlocuite cu corpuri de încălzire din tablă de oțel, cu aceeași putere termică, prevăzute cu robineți cu capete termostatate și se va monta un sistem de încălzire principal realizat din pompe de căldură, racordat la circuitul de încălzire existent.
Intervențiile propuse pentru creșterea performanței energetice a clădirii conduc la o reducere a consumului anual de energie pentru încălzire de peste 50% și o reducere a emisiilor de CO2 de 98,57%.
Proiectele privind schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice se depun până pe data de 30 mai. „Prin acest apel, alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările de creștere a eficienței energetice, repartizată teritorial, pentru județul Gorj este de 17.807.058 euro, valoare cumulată PNRR plus sume OUG nr. 124/2021, respectiv 13.697.737 euro, valoare totală eligibilă”, a mai anunțat Consiliul Județean Gorj. Tot prin PNRR, autoritățile au în plan și reabilitarea termică a Spitalului 700.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here