Motto: „Nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara ce atârnă pe umerii semenilor săi” – Charles Dickens
Criza socială și criza energetică, plus creșterea amețitoare a prețurilor la produsele alimentare, ca și la mai toate produsele, au ajuns să fie apreciate ca suficiente motive de a interveni Guvernul Ciucă pentru a adopta măsuri economico-sociale spre a-i sprijini pe cetățenii afectați cel mai grav de aceste crize, ca și pe micii întreprinzători aflați în dificultate financiară spre a-și continua afacerile, evitând astfel iminentele falimente.
PROMISIUNI AMÂNATE! Dar pe lângă promisiunile Guvernului Ciucă, tot amânate de aproape două luni de zile, pentru că Partidul Social Democrat și pretinsul Partid Național Liberal nu s-au înțeles și, cum spuneam, au tot amânat luarea acestor măsuri motiv pentru care ne pasc pericole mari și din cauza creșterii gradului de îndatorare al țării, care a depășit 50% din PIB. Practic, România este îndatorată pentru trei-patru generații de acum încolo. Cele mai mari și cele mai multe, practic fără număr, dintre împrumuturi le-a comis fostul ministru al Finanțelor publice din Guvernul Orban, numitul Florin Cîțu, dar și urmașul său pe acest post de demnitate publică, Dan Vîlceanu. Împrumuturi a mai făcut și actualul ministru al Finanțelor publice, Adrian Câciu.
CREȘTE DEFICITUL COMERCIAL. În plus, deficitul comercial al României a crescut în primele două luni ale anului 2022 cu 1,5 miliarde de euro. Din pricină că importăm mult – inclusiv cam 70% dintre mărfurile alimentare – și exportăm cu mult mai puțin, după cum a anunțat luni Institutul Național de Statistică.
Deocamdată, la ora când scriu aceste simple note, nu era nimic clar în legătură cu cele stabilite de coaliția de guvernare. Inițial, se spunea că aseară, la ora 18:00, prim-ministrul Nicolae Ciucă ar fi trebuit să iasă și să anunțe public deciziile luate de guvernul pe care-l conduce.
Ceea ce știm, până la acest moment, sunt doar vorbe. Nu cunoaștem nimic despre promisele măsuri economice de sprijinire a IMM-urilor și a antreprenorilor, mai ales a fermierilor. Despre care nu știm măcar dacă au avut bani de arat și însămânțat!
ÎNGRĂȘĂMINTELE, MAI SCUMPE. Doar așa, la modul general, că vor fi sprijiniți, că și la combustibili urmau ceva susțineri, iar despre îngrășămintele necesare fertilizării terenurilor agricole încă nu s-a vorbit. Știm prea bine că principalul producător de îngrășăminte chimice – AZOMUREȘ – și-a suspendat activitatea din pricina liberalizării prețurilor la gaze. Iar firma din Târgu Mureș producea 50% din necesarul de îngrășăminte chimice al agriculturii României. Până anul trecut, sacul de îngrășăminte costa 80 de lei, iar acum a crescut la 430 de lei.
Printre măsurile de sprijin pentru români se vorbea de acordarea de vouchere în valoare de 50 de euro pentru alimentele de bază și vouchere în valoare de 30 de euro pentru elevii cu bursă socială. Totuși, criteriile de acordare sunt ambiguie și total neclare.
DURATA SPRIJINULUI FINANCIAR, INCERTĂ! Întrebat care va fi durata acordării sprijinului financiar și a voucerelor, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat: „Crizele, de obicei, nu țin pe viață. Sunt niște crize suprapuse. Important este că se vine în timp real și eficient cu aceste măsuri care anticipează niște blocaje viitoare. E pentru prima oară când Guvernul României și o coaliție vine cu așa ceva”, a răspuns liderul social-democrat, Marcel Ciolacu.
CEI 2.000 DE SPECIALIȘTI ÎN SĂNĂTATE, RĂMÂN ANGAJAȚI PE DURATĂ NEDETERMINATĂ. De remarcat, ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, a anunțat că cei peste 2.000 de specialiști angajați pe perioada stării de alertă în DSP-uri și la serviciile de ambulanță nu vor fi dați afară, ci vor rămâne angajați cu contract de muncă pe durată nedeterminată
ION PREDOȘANU
P.S. CREȘTERE ECONOMICĂ MICĂ! Banca Mondială a revizuit creșterea economică a României și a scăzut-o la 2,4% din PIB, față de cifra de 4% dată de „genialul” Florin Cîțu!(Ion Predoșanu)