Festival-concurs de teatru, la Novaci

1756

Casa de Cultură Novaci va fi gazda celei de a XXII-a ediții a Festivalului – Concurs de Teatru „Sabin Popescu”, timp de două zile, pe 8 și 9 aprilie. La concurs vor participa 28 de trupe de teatru din școlile și liceele județului Gorj. Acestea vor fi grupate pe trei secțiuni: învățământ primar, gimnazial și liceal. Peste 300 de elevi pasionați de lumea teatrului și aproximativ 50 de cadre didactice și actori în calitate de instructori vor fi prezenți.

Invitați în regim special sunt studenții la master de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, secția „Pedagogie teatrală”, care vor prezenta pe scena novăceană, în afara concursului, trei piese de teatru: „3 fete de împărat, 3 băieți de lăudat” (vineri, 08.04.2022, ora 12:30), Instituția (sâmbătă, 09.04.2022, ora 13:15) și Împăratul Muștelor (sâmbătă, 09.04.2022, ora 17:00), la început de festival și în timpul pauzelor de masă.
„Festivalul din acest an și-a propus să readucă în realitatea gorjeană imaginea celui care a fost profesorul Sabin Popescu, fost cadru didactic al Liceului Teoretic Novaci de înaltă clasă, mare iubitor de teatru, al cărui nume este legat de dezvoltarea teatrului pe plan local și județean, să promoveze tradiția culturală novăceană și să atragă lumea școlii spre actul cultural venit în folosul educării comunităților locale. Noutatea este că această ediție are ca motor inițiativa U.N.A.T.C. București de introducere a teatrului ca disciplină opțională în învățământul preuniversitar din România. Masteranzii de la U.N.A.T.C. vor merge vineri, 8 aprilie, între orele 9:30 și 11:30, în școlile și grădinițele din orașul Novaci cu dorința de a iniția cadrele didactice în arta educației prin teatru. Datorită faptului că la Novaci există tradiție în ceea ce privește teatrul școlar datorită domnului profesor Sabin Popescu, Liceul Teoretic Novaci a ales să ofere elevilor săi pentru anul școlar următor, ca disciplină opțională, teatrul”, anunță organizatorii. Juriul acestei ediții îl va avea ca președinte pe Cosmin Brehuță. Premiile vor consta în diplome, cupe și medalii. Toți participanții vor primi o masă caldă asigurată de Consiliul Județean Gorj, Primăria Orașului Novaci și familia Sabin și Niculiță Popescu, iar masteranzii din București vor fi cazați prin implicarea Primăriei Orașului Novaci. Programul festivalului este riguros întocmit, echipe de voluntari asigurând serviciile legate de decor și de monitorizare a întregului eveniment.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here