Subiecte încurcate la simularea capacității la Albeni!

1683

După doi ani de pandemie nu doar elevii par bulversați de situația pe care au trebuit să o traverseze, ci și dascălii, cel puțin cei din Albeni, care au reușit să încurce subiectele la simularea capacității la proba de limba română. Luni, când a fost examenul, acești au mers în clasă și le-au dat elevilor subiectele concepute pentru școlile cu predare în limba maghiară și pentru care limba română e un fel de limbă străină. Ca urmare, și subiectele au fost ceva mai ușoare, unii dintre elevi terminând de rezolvat răspunsurile înainte ca profesorii să descopere greșeala. De fapt, greșeala a fost observată nu de dascălii care trebuiau să asigure corectitudinea examenului, ci de doi inspectori de la IȘJ Gorj, care veniseră să vadă cum se desfășoară examenul.
„Inspectorii școlari au oprit orice fel de desfășurare a concursului. Unii dintre elevi chiar părăsiseră sala de examen, terminaseră subiectele, copii au fost rechemați în clasă, a fost înștiințată și Comisia Națională și au dat copiilor subiectele corecte. S-au întors copii în clasă, s-a reluat examenul și s-a desfășurat proba în continuare. Este foarte trist să se întâmple așa ceva pentru că vorbim despre cadre didactice care trebuiau să fie atente. Nu aveau 7 fișiere de descărcat, ci două”, spune Dana Constantinescu, șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Directorul școlii din Albeni, Vasile Popescu, nu a fost și președinte al comisiei care s-a ocupat de examen pentru că fiul său a fost printre elevii din clasa unde s-au distribuit subiectele pentru școlile cu predare în maghiară. În Albeni nu există școli cu predare în maghiară, iar directorul crede că din cauza emoțiilor colegii săi au încurcat subiectele. „S-a făcut o mică eroare la descărcarea subiectelor. S-a descărcat subiectul pentru minoritatea maghiară. Scria limba română, colegii presupun că nu au fost atenți și au dat subiectele către copii. Reprezentații Inspectoratului Școlar au observat eroarea pentru că erau în clasă. S-a remediat totul repede și totul a decurs normal ulterior, după cum mi-au spus cei din comisie. Dacă nu erau cei de la Inspectorat cred că se observa și de către colegii noștri”, spune directorul școlii din Albeni, care e convins că cele întâmplate reprezintă și pentru dascăli „o lecție” pe care nu o vor uita prea curând.
Localnicii au rămas uimiți când au auzit cele întâmplate, mai ales că știu că la ei în localitate nu există minoritate maghiară sau măcar vreun copil din această etnie.
„Nu avem noi în comună la noi așa ceva. Cine știe maghiară pe aici? Nimeni. A fost o greșeală, clar. Pe la 11.00 și-au dat seama, când a venit cineva de la IȘJ. Unii din copii din ce știu eu plecaseră, dar au început apoi să îi adune ca să le dea subiectele corecte. Am înțeles că apoi s-au justificat în fața copiilor spunând că de vină ar fi ministerul, dar dacă era așa se mai întâmpla și la alte școli, nu doar la noi aici. Copii au mai stat apoi vreo oră și ceva, au făcut subiectele normale și apoi au plecat spre casă. E cam harababură pe aici pentru că totul pleacă de la conducere. Cei care sunt acum cu examenul au fost și în comisia de examinare a actualului director, i-au dat nota 10, iar la concurentul dumnealui mult mai puțin. Treaba e un pic mai complicată și trece de povestea aceasta cu subiectele încurcate, dar nu cred că se va clarifica vreodată situația de la noi”, spune unul dintre localnicii din Albeni. Alți localnici cred și ei că responsabilitatea aparține în totalitate dascălilor din comisia de organizare a examenului. „Și dacă nu veneau cei de la Inspectorat ce făceau? Nu e corect ce s-a întâmplat, nu știu cine a făcut greșeala, dar dacă profesorii noștrii de aici sunt vinovați de situația asta înseamnă că nu sunt competenți. Nu se poate așa ceva. Din câți au fost acolo să nu observe unul măcar că au dat subiecte greșite e de neînțeles”, mai spune părintele unui copil din Albeni. Inspectoratul Școlar promite acum o anchetă și sancționarea celor responsabili. „Atenți ar fi trebuit să fie toți, dar responsabilitatea e în primul rând a informaticianului care s-a ocupat de descărcarea subiectelor, după care e responsabilitatea președintelui de comisie. Evident că vor fi sancțiuni. Vom analiza foarte atent și vom decide pentru fiecare persoană în parte. Probabil că pentru cadrele didactice responsabile cu desfășurarea examenului vom cere să nu mai aibă voie să participe la examene naționale pentru o perioadă de timp”, a menționat Dana Constantinescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.