În perioada 28 martie-01 aprilie 2022 în cadrul parteneriatului școlar Erasmus+ “Our culture, our future-Cultura noastră, viitorul nostru„- nr.ref. 2020-1-RO01-KA229-079850_1, coordonat în cadrul Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” Tîrgu-Jiu de către doamna profesor Teodora Dragotă, o echipă formată din elevele: Bianca Bodescu, Ionela Cîmpeanu, Alecsia Geamănu și Alexandra Țâștea, și profesorii Alina Petrică și Alina Budianu-Marcu a participat la activitatea de învățare derulată în cadrul reuniunii de proiect în Ohrid-Macedonia de Nord, alături de echipele din țările partenere: Turcia, Portugalia, Italia și Croația. Cu această ocazie au cuprins prezentări ale școlilor partenere, întâlniri cu autoritățile locale, precum și o incursiune în tradițiile și cultura macedoneană.
Astfel, echipe mixte de elevi și profesori din cele șase țări partenere au descoperit împreună obiective culturale din Ohrid-Macedonia de Nord, localitate în care există 365 de biserici ordodoxe, câte una pentru fiecare zi a anului, dispuse pe malul lacului cu același nume, Teatrul Antic din Ohrida, Muzeul de Arheologie sau Casa Robevi ce au fost acceptate împreună ca locuri culturale și rezervații naturale din Patrimoniul Mondial de către UNESCO.
Pe lângă faptul că este un centru sfânt al regiunii, a fost și este și o sursă de cunoaștere și de alfabetizare pan-slavă. Mănăstirea refăcută de la Plaošnik a fost de fapt una dintre cele mai vechi universități din lumea occidentală, fiind ctitorită înainte de secolul al X-lea.
Acest proiect facilitează cunoașterea culturilor europene, a tradițiilor tuturor țărilor partnere într-un mod participativ și atractiv. Actului educațional realizat cu pasiune, dăruire și implicare îi este conferită plus-valoare de oportunitatea proiectelor Erasmus+ .
Prof. coordonator Teodora Dragotă, Prof. Alina Budianu-Marcu, Prof. Alina Petrică, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu