Ca la noi, la nimeni – Revenirea la normalitate, fără un plan al Guvernului!

675
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Păcatul nostru cel mai mare este că facem orice anormalitate să devină normalitate.” – Octavian Paler

Parafrazând o vorbă din popor, am putea zice că-i greu la deal cu un Guvern slab. Mai precis unul în care o parte dintre miniștrii social-democrați strălucesc, iar cei din pretinsul Partid Național Liberal nu știu cu ce se mănâncă domeniul pe care-l păstoresc. Cu excepția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ceilalți sunt lamentabili de-a dreptul. Iar câțiva, precum ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dan Vâlceanu, chiar cu o competență discutabilă. Dacă nu chiar mai rău!
O glumiță de pe Facebook zice cam așa: „Nu înțeleg ce are lumea împotriva Guvernului… Doar nu a făcut nimic”. Iar o alta spune: „Eu am plătit toate taxele și acum dorm liniștit… pe o bancă în parc”.
Oricum am lua-o, scumpirea energiei umple de bani pușculița Guvernului. Și asta întrucât toate firmele producătoared e energie, atâtea câte au mai rămas, sunt ale statului.
DIN ȘEDINȚĂ ÎN ȘEDINȚĂ. Evident, fără vreo finalitate. Marți a avut loc o nouă ședință a Guvernului. Iar anumite surse susțin că s-ar fi ajuns, totuși, la un acord de principiu, în coaliție, în privința reducerii accizelor la carburanți. Vor fi reduse cu 50%, așa cum solicită Partidul Social Democrat, deși unele voci ar fi dorit reducerea acestora cu totul. Totuși, mai trebuie ca Ministerul Finanțelor să facă o analiză și să stabilească impactul bugetar al acestei posibile măsuri.
Se punea întrebarea: De când vor scădea prețurile la benzină și motorină? Pare-se că de la 1 aprilie, deși mai este mult până atunci și trag nădejde că nu-i păcăleală!
Cum e la alții? Altfel, oricum. De pildă, de la 1 februarie, Polonia are TVA ZERO, la produsele alimentare și la gaze. Premierul Poloniei chiar a declarat că: „Nu mă interesează ce zic cei din birourile Uniunii Europene și din birourile germane, mă interesează decât binele polonezilor!”
Pe ordonanța care ar trebui să reglementeze prețurile la energie electrică și la gaze, de la 1 aprilie 2022 încolo, PSD și PNL nu se înțeleg. Este și motivul pentru care actuala ordonanță (imperfectă!) de plafonare și compensare va fi prelungită și de la 1 aprilie cu încă o lună de zile.
Deocamdată, prețul gazelor este scumpit lunar, sub privirile îngăduitoare ale autorităților. Marți, 22 februarie 2022, liderii coaliției au avut o întâlnire și se pare că se vor vedea și astăzi. E bine că măcar nu se mai atacă în public, așa cum obișnuia mai ales „genialul” Florin Cîțu!
PROPUNEREA PNL, ÎN ENERGIE. Se referă la un pact până în 2026, după cum afirmă unele surse. Se pare că PNL are conturată o strategie pe termen scurt și mediu. Prin care PNL va propune membrilor coaliției prelungirea compensării facturilor și pentru luna aprilie 2022. În același timp, pretinșii liberali cer un pact pe energie până în 2026, prin care o sumă fixă din Buget să fie investită în energie.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că în ședința de marți urma să fie prezentat actul normativ cu privire la facturile la energie electrică și gaze naturale pentru următoarea perioadă. Fără a se ști dacă perioada va fi de șase luni, de un an sau chiar mai mult.
Marcel Ciolacu mai susținea: „este evident pentru toată lumea că s-a făcut o liberalizare a prețurilor haotică”, neluându-se în calcul o eventuală criză energetică.
CAPUL LUI CÂCIU VREM! Și, culmea, în loc să vorbească despre cât este de incompetent prietenul său Virgil Popescu, președintele PNL, Florin Cîțu, i-ar cere capul lui Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor Publice.
Deși se știe că, de prin noiembrie 2019, Virgil Popescu s-a lipit ca marca de scrisoare de ministerul Energiei și el a comis liberalizarea prețurilor la energia electrică, fără o pregătire cu măsuri de protecție a cetățenilor și a firmelor mici și mijlocii.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here