Comuna cu doi turnători dovediți la Securitate în consiliul local!

8982

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a inițiat acțiuni în instanță pentru dovedirea calității de colaborator al Securității, în cazul a trei aleși locali din Gorj. Doi dintre consilierii locali au pierdut procesele cu CNSAS în primă instanță și nu au mai atacat soluția judecătorilor, astfel că statutul lor de turnător la fostul serviciu secret comunist e unul dovedit, iar cel de-al treilea încă se mai judecă, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Culmea este că, ambii consilieri dovediți colaboratori fac parte din Consiliul Local al comunei Logrești, iar acest lucru nu i-a împiedicat pe cei doi să candideze și nici partidele să-i accepte pe liste.

Nicolae Mitrache și Ion Marius Radu au fost aleși de comunitatea din Logrești, la alegerile din toamna anului 2020, deși ambii fuseseră deconspirați de CNSAS ca fiind colaboratori ai Securității, iar procesele erau încă pe rolul instanțelor la acea data. Nicolae Mitrache e consilier local PSD și a pierdut procesul cu CNSAS la Curtea de Apel București. Instanța a constatat, în aprilie, anul trecut, calitatea acestuia de colaborator al Securității, iar consilierul local nu a atacat soluția cu recurs. Ion Marius Radu e consilier local PNL la Logrești și a pierdut și el procesul cu CNSAS, în iulie, anul trecut, și nu a atacat decizia CA București prin care a fost constatată calitatea acestuia de colaborator al Securității. În timpul procesului, alesul local liberal a pus sub semnul întrebării unele documente de la dosar, însă nu a formulat plângere penală, cu toate că, din punctul său de vedere îi fusese falsificată o semnătură. E curios, totuși, cum au completat aceștia declarațiile pe propria răspundere cu privire la colaborarea cu fostul serviciu secret comunist, în momentul în care și-au depus dosarele de candidați. Al treilea consilier deconspirat de CNSAS este Ion Ciulavu, ales local la Stănești. CNSAS a pierdut procesul cu Ciulavu pe fond, adică instanța a considerat că acesta nu poate fi declarat colaborator al Securității, iar recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție abia la finele lunii septembrie a acestui an. Potrivit actului normativ privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, colaborator al Securităţii este persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informaţii cuprinse în declaraţii, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei şi procesului, în stare de libertate, de reţinere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată şi condamnată, nu este considerată colaborator al Securităţii, potrivit prezentei definiţii, iar actele şi documentele care consemnau aceste informaţii sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani nu sunt avute în vedere de prezenta definiţie.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Tapus Constantin
    Nimic mou sub soarele din Gorj , dupa 1990 jurist la Prefectura Gorj a fost numit de conducerea FSN ului local celebru tortionar din Securitate Enoiu Gheorghe ( am avut ocazia sa l cunosc si sa iau cunostinta cu metodele lui de ancheta brutala cand m a anchetat in calitatea de anchetator penal cand m a anchetat politic pentru propaganda impotriva regimului comunist ) Fostii securisti si turnatori la Securitate au fost peste tot bine reprezentati in institutii , partide politice , presa , organizatii apolitice etc iar unii dintre acestia inca mai detin sau au detinut functii in aparatul administrativ local si numesc aici pe fostul primar Rusu Emilian din comuna Danesti fost preot dar si fost turnator la Securitate cu decizie CNSAS definitiva , fostul lider de sindicat Pisc Scradeanu Ion si el turnator cu nume de cod DRAGNEA , fostul presedinte al AFDPR GJ medicul Vasile Branzan cu 4 nume conspirative , actualul secretar la Primaria Tg Jiu Grigore Jianu care se judeca la ICCJ pentru ca a contestat decizia CNSAS a Curtii de Apel Bucuresti prin care s a stabilit calitatea acestuia de securist !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here