Sumele uriașe pe care românii le primesc la plată, în această perioadă, pentru gaze și energie electrică i-au făcut pe pensionarii gorjeni să se împrumute pentru a face față costurilor mari cu facturile. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu-Jiu este extrem de aglomerată, mai ales în ultimele zile, de când oamenii au început să afle cât au de achitat. Pensionari din diverse colțuri ale județului vin dis-de-dimineață și se așează la rândul care uneori măsoară și zeci de persoane. Îndură frigul, cu aceeași răbdare din vremea tinereții și se plâng unii altora de problemele pe care le au.
„Au venit niște facturi atât de mari că nici nu știu ce să mai comentez. Dacă nu ne împrumutăm aici nu facem față. Important este să ieșim din iarnă și apoi mai vedem ce facem, dar trist e că dăm banii așa aiurea în loc să facem ceva mai bun cu ei”, spune o pensionară. Același punct de vedere îl are și un bărbat care nu înțelege cum de a ajuns să dea sute de lei la factura de gaze.
„Pe o lună, nici măcar o lună întreagă, mi-a venit 550 de lei. Vii aici, stai la coadă în frig, iei banii și îi dai altor ca să plătim curent și gaze pentru niște șmecheri. Din ce mai trăim noi, se întreabă cineva? Ne-au mai pus acum un pic la pensie și ne-au luat pe partea cealaltă de nu știu câte ori mai mult”, spune bătrânul. Iar problemele de genul acesta nu sunt doar pentru cei care stau la bloc. Viața e complicată și scumpă și pentru cei care se încălzesc cu lemne. Prețul acestora a crescut și el, iar oamenii au nevoie de bani pentru a face față temperaturilor mici din timpul iernii. „E ceva ce nu s-a scumpit? Pentru ca să plătesc mașina de lemne am venit să iau niște bani. Costă o mașină și 20 de milioane de lei vechi. Găsești și cu 16, dar e mai mică, sunt mai puține în ea. Treaba e să se ajungă până la primăvară, sperăm să fie iarna mai ușoară și mai scurtă, că altfel mai stăm o dată la coadă peste câteva săptămâni”, a declarat un pensionar. Oamenii intră pe rând în incinta Casei de Ajutor Reciproc și iau credite sau își plătesc ratele cu conștiinciozitate, nedorind să aibă restanțe.
Președintele CARP Gorj, Gabriel Popeangă spune că numărul celor care s-au împrumutat ajunge la 15.000 de persoane, în ultimul an având acces la credite și persoane salariate, nu doar pensionari. Popeangă afirmă că astfel reușește să mențină dobânda fixă de 7% care este percepută pentru un credit, cea mai mică de pe piață, conform acestuia. „Avem de un an de zile și salariați care pot obține credite cu o dobândă rezonabilă, pot să spun că e cea mai mică, e de doar 7% la sold. Dobânda e fixă, iar creditul nostru e foarte atractiv pentru membrii noștri. În special pe bătrâni îi ajută aceste facilități. Vin și accesează credite ca să își poată plăti facturile, să își ia medicamente sau ce mai au dumnealor nevoie”, a explicat șeful CARP Gorj.
Gelu Ionescu