Oameni de faţadă!?

337

Îl vezi cum îşi mimează importanţa funcţiei – cu real talent actoricesc -, de cele mai multe ori pare şi un bun orator, ori chiar şi este, dar demagog e sigur! La nivel macro – deşi denumirea poate fi uşor exagerată – cel mai recent exemplu a fost Micuţul Boc. Nu ar fi fost corect să-i zicem. De pildă, micuţul Napoleon întrucât n-a câştigat nici un război. Ba, dimpotrivă! Le-a pierdut pe toate.

Nu era zi de la Dumnezeu în care să nu iasă-n public şi să facă declaraţii. Lăsa impresia că-s vorbele lui. Dacă nu ne aduceam aminte că ideile fixe sau tezele respective le anunţase anterior Traian Băsescu. Omul despre care am afirmat în mai multe rânduri că ar fi fost – la acea vreme – şeful Guvernului PreşBăsescu-Boc. Faptul că Emil Boc a revenit la Cluj – ca primar ales – nu mă miră chiar deloc. Doar la descinderea sa la Palatul Victoria venise tot de pe postul de primar al Clujului. Unde-şi crease, n-aşa, o puternică încrengătură mafioto-portocalie. Ca dovadă, urmaşul lui la primărie – tot portocaliu – este şi acum la pârnaie. Iar Boc cel mititel, de la Cluj, luase cu el nu mai puţin de 60 de consilieri. Cărora le-a dat apartamente în Bucureşti, salarii babane, slujbe pentru soţ-soţie, Pur şi simplu, omul de faţadă al lui Traian Băsescu avea şi el oamenii lui. Care l-au ajutat, mai apoi, la alegerile locale de anul trecut. Prin ei şi prin familiile lor din Cluj ori amicii pe care şi ei, la rândul lor, au izbutit să-i ajute.
Ca oameni de faţadă, prin Gorj, fu unul primar liberal. Ales, cum-necum, de două ori şi chiar a treia oară, în 10 iunie al anului trecut. Tot liberal şi trimis la comună de preşedintele organizaţiei PNL Gorj, Dian Popescu. Şi primarul ajuns la al treilea mandat, ing. Florin Pavel ot Peştişani pre numele lui, nu şi-a trădat niciodată preşedintele de la judeţ. Ba chiar l-a ajutat, bătându-şi singur piroane în propria-i cruce. De primar arestat, primar-suspendat şi acum cercetat în stare de libertate. Cum e justiţia, pe la noi, ing. Florin Pavel poate trage nădejde inclusiv la achitare. În fond, fiecare om e dator să spere.
Cu toate că nu am date certe şi de aceea nu folosesc nume proprii sau de firmă, depun mărturie, că la unele firme de succes se poartă şi patronii de faţadă. Adică, administratorul este unul şi patronul ori acţionariatul cu totul alta. Sigur, nu-i vorba de Senatorul PNL Dian Popescu. A cărui firmă – Maserati SRL – nu-i de succes. Ba chiar dimpotrivă.
Şi, cu toată criza, sunt firme ce-şi tot schimbă câteodată – ca să scape de datorii – denumirea din scripte. Fie că-i un jurnal, cu insolvenţă dovedită, numai bun de împachetat săpun de rufe, din acela de casă, de la care rămâne şi leşie. Ori chiar o firmă cu sucursale prin străinătate. În Bulgaria de pildă!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here