Semnal de carte – Vitrine

1243

Marilena-Carmen Rădulescu este laureată a celei de-a 41-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi”, Târgu Jiu 2021, la secţiunea „Bilete de papagal”. A debutat în „Caietele Columna” şi la cenaclul literar „Columna”, publicând pe urmă în „Ramuri”, „Convorbiri literare”, „Serile la Brădiceni”.
Atitudinea poetică se încadrează în acelaşi tipar neomodern, uşor desuet sentimental şi nostalgic. Motivele par totuşi să-i parvină din baroc şi simbolism, cu discrete împăduriri neoexpresioniste şi picurări a câtorva stropi de eternitate în pagina de scriitură, deloc afectată, fiind de fapt, concret autoreferenţială şi în diferenţă, poeta tot năzuind să se autodefinească, să se autodelimiteze de modele (vezi poeme precum „Cine eşti tu”, „Fără noroc”, „Cafeneaua uitării”, „Am să plec”).
Dar cum adevărata poezie nu ţine de modă, ci de artă şi ştiinţă, de gramatica fanteziei da capo al fine, poeta susţine textele pe câte un topos preferat. În mai toate este prezent eternul ca măsură a tuturor valorilor, asigurând astfel perenitate unor reformulări fericite şi, de regulă, impecabile prozodicoliric (vezi „Fericirea”, „Înmugurind eternul amândoi”, „Timpul”). (I.P.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here