Anul 2021, un an pandemic dar rodnic pentru activitatea literară a doamnei Any Drăgoianu

1541

De multe ori, suntem plăcut impresionați de persoanele din jurul nostru prin ceea ce fac și, de ceva vreme, urmăresc tot mai atent activitatea literară a scriitoarei Any Drăgoianu, din comuna Țânțăreni, județul Gorj.
Este membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Uniunii Epigramiștilor din România, dar și Prim-vicepreședinte al Cenaclului epigramiștilor Olteni.

– Gigi Bușe: Pentru că abia am pășit în anul 2022, doresc să aduc în fața cititorilor gorjeni câteva impresii asupra activității literare a scriitoarei Any Drăgoianu în anul pandemic 2021.
– Any Drăgoianu: Sincer, a fost un an pe care aș vrea să-l șterg din memorie. Puține întâmplări frumoase și acelea acoperite de mai multe nenorociri. Moartea celor trei mari epigramiști: Ștefan Cazimir, George Petrone și Nichi Ursei, ne-a marcat pe foarte mulți. Dispariția lui Nichi Ursei pentru mine a fost un șoc. Eram foarte buni prieteni, de la începutul anului ne apucasem de cizelat cartea lui de epigrame trimise la concursuri începând din anul 1999. Chiar dacă am încercat să-i ridic moralul, nu am reușit, a pierdut lupta în fața virusului. O prietenie se construiește foarte greu, iar oamenii nu pot fi înlocuiți. Cât despre carte, ea va vedea lumina tiparului, la începutul lunii februarie, prin grija fiului său.
– G.B. Vă înțeleg tristețea, dar să revenim pe tărâm literar și să ne bucurăm împreună de palmaresul dumneavoastră. Câte premii ați câștigat anul acesta și la ce festivaluri?
– A.D. Anul acesta am trimis materiale la mai puține concursuri, la unele festivaluri am fost invitată să jurizez și e normal să nu am atât de multe premii, deși sunt mulțumită cu ceea ce am reușit.
– 1 Premiul al II-lea la Festivalul Romeo și Julieta la Mizil, secțiunea poezie, 2021;
– 2 Premiul al III-lea la Festivalul-Concurs de creație literară ,,Elogiul iubirii’’, secțiunea poezie, 2021;
– 3 Premiul I la secțiunea – Volum de proză scurtă – în cadrul Festivalului Național de Satiră și Umor ,,Zâmbete în Prier”, Vișeu, 2021;
– 4 Premiul Uniunii Epigramiștilor din România pentru antologia ,,Robul lui Dumnezeu și al epigramei’’;
– 5 Premiul al II-lea la Festivalul Concurs „Întâlnirea Umoriștilor”, la secțiunea Poezie umoristică, Brăila 2021;
– 6 Premiul al III-lea la Festivalul Concurs „Întâlnirea Umoriștilor”, la secțiunea Fabulă, Brăila 2021;
– 7 Premiul oferit de UZPR în cadrul Concursului ,,Sens pe contrasens’’, 2021;
– 8 Premiul al II-lea, la secțiunea Poezie umoristică, a Festivalului Internațional de grafică satirică și literatură umoristică „UMOR LA…GURA HUMORULUI”, 2021;
– 9 Premiul Special „DIONISIE DUMA” la Festivalul Internațional al Aforismului, Tecuci, 2021;
– 10 Marele Premiu la Festivalul Glume la Masa Tăcerii, Târgu Jiu, 2021;
– 11 Premiul al III-lea la Concursul Național ,,Fascinația mării”, secțiunea poezie 2021;
– 12 Premiul I la Festivalul Tudor Mușatescu, 2021;
– 13 Premiul al II-lea la Concursul Național de literatură umoristică, Brăila, 2021, secțiunea proză scurtă;
– 14 Premiul I, la secțiunea Fabulă, la Festivalul Național de Satiră și Umor „Povestea vorbii”, Râmnicu Vâlcea, 2021;
– G.B. Vi se par puține premiile câștigate? Mie, nu! Alții nu reușesc într-o viață, ceea ce reușiți dumneavoastră într-un an!
– A.D. Ei, nici chiar așa! Eu am zis că sunt puține, comparativ cu anul 2018, când am reușit să câștig 32 de premii.
– G.B. Da, asta așa este. În continuare aș vrea să ne spuneți dacă ați publicat vreo carte în 2021.
– A.D. La începutul anului 2021, a apărut o antologie la care am lucrat cu un coleg gorjean, antologia „Bicentenar Tudor Vladimirescu”, apărută la editura Măiastra, autori: Any Drăgoianu și Gabi Cristinel Roșianu. Tot în anul 2021 a văzut lumina tiparului și cartea mea de proză umoristică, „Filosofie oltenească”, tipărită la editura Sitech din Craiova, cu sprijinul financiar al Asociației Cultural-Educative „Solaris” din Târgu-Jiu, prin bunăvoința președintelui Gabi Roșianu.
– G.B. Știu că ați apărut în câteva reviste și ziare din țară, fie cu poezii, fie cu articole, dacă le puteți enumera pentru a informa și cititorii noștri fideli.
– A.D. În 2021 am apărut în: Ofranda literară, Cugetul, Epigrama de Strehaia, Booklook, Gorjul Eroic, Perseide literare, Gorjeanul, Informația de Strehaia, Universul Olteniei etc.
– G.B. Dacă s-a scris despre dumneavoastră în presa anului 2021 (titlul articolului și denumirea ziarului sau revistei).
– A.D. Țin să mulțumesc tuturor criticilor literari care s-au aplecat asupra operelor mele, dar și ziariștilor profesioniști care au scris despre câștigarea unor premii! Așadar, am avut parte de un mic răsfăț în revistele care apar sub egida Uniunii Scriitorilor din România, dar și în ziare:
– Valeria Manta Tăicuțu – Sub semnul focului – revista „Cafeneaua literară”;
– Monica Grosu – Focuri și umbre – revista „Acolada”;
– Gela Enea – Focul purificator al poeziei – revista „Algoritm Literar”;
– Alexandru Ciocan – Poemul ca o rană deschisă – revista „Acolada”;
– Gorjeanca Any DRĂGOIANU a luat premiul I la Festivalul Național – Concurs de satiră socială „Tudor Mușatescu” ediția a XXVIII-a, ziarul Gorjeanul;
– Any Drăgoianu urcă din nou pe podiumul umorului de la …Gura Humorului, ziarul Gorjeanul;
– Any Drăgoianu, premiată de UZPR la concursul „Sens și contrasens în mass-media”, ziarul Gorjeanul;
– Gorjeanca Any DRĂGOIANU, premiată și la Festivalul Concurs „Întâlnirea Umoriștilor” de la Brăila; ziarul Gorjeanul;
– Concursul de epigramă ,,Glume la… Masa Tăcerii”, scos de pe agenda concursurilor de profil organizate în județul Gorj. Any Drăgoianu, câștigătoarea ultimei ediții, ziarul Gorjeanul.
– G.B. Ați vorbit la început despre anumite concursuri literare unde ați participat în calitate de jurat. Despre ce concursuri este vorba?
– A.D. Da, însă calitatea de jurat nu prea îmi place dintr-un anumit punct de vedere. Concurenții sunt mereu nemulțumiți și apar animozități. În general, competițiile nasc un fel de ură. Unii se manifestă destul de urât, prin atacuri scrise și defăimări publice. S-a întâmplat să mă enervez și eu de foarte multe ori, dar în timp, m-am călit și consider că sănătatea și liniștea sunt mult mai importante decât orice. Am făcut parte din trei comisii de jurizare:
– Proiectul Cultural „EpigraMa-i la Covasna”, Ediția a doua, 2021;
– Membră a Juriului Național de Literatură Umoristică în anul 2021 la Festivalul Alb-Umor, Alba Iulia;
– Președinte al Juriului Național la Festivalul Național „Strehaia Literară și Umoristică”, 2021;
– G.B. Ce alte activități ați mai întreprins?
– A.D. În calitate de textier am avut, și am în continuare, o colaborare frumoasă cu anumiți interpreți de muzică populară. Anul acesta au apărut două piese, interpretate de Sorin Bănulescu și Crinu Spătaru, videoclipurile pot fi vizionate pe YouTube.
– G.B. Imediat după ziua dumneavoastră de naștere, v-am însoțit la sediul Accent Tv unde ați participat la o emisiune. Știu că aveați emoții, însă v-ați descurcat foarte bine. Ați dori să mai repetați experiența?
– A.D. Da, după cum știți pe data de 28 iulie 2021 am participat la emisiunea „Cultura în imagini” (Arta vine și de la sate) moderată de Popa Luis Ionuț la Accent Tv. Experiența mi-a plăcut, dar momentan nu mi-aș dori să apar la o altă emisiune, consider că telespectatorii așteaptă ceva măreț și atunci, eu zic să se înfăptuiască și … povestim.
– G.B. Bine! Vă mulțumesc pentru interviu și vă rog să-mi permiteți să vă urez un An Nou plin numai de lucruri mărețe!
– A.D. Vă mulțumesc din suflet! Așa să fie! Sănătate tuturor oamenilor de pe această planetă!
Any Drăgoianu merită toate laudele noastre pentru tot ceea ce a realizat până acum, și sunt convins că și în viitor ea se va face remarcată, atât la festivaluri, cât și în publicistică.
Felicitări și mult succes pe toate planurile!
Gigi BUȘE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.