Masa de Crăciun, mai scumpă cu 40%!

804

Economiştii avertizează asupra valului de scumpiri din România. Anul acesta masa de Crăciun va fi mai scumpă cu până la 40% faţă de anul trecut. De asemenea, consultantul economic Adrian Negrescu avertizează că în 2022 zahărul, uleiul şi pâinea vor costa mai mult, arată Ziare.com.

“România este precum un bolnav aflat la terapie intensivă care este tratat cu algocalmine. Da, îi va atenua durerea, dar nu îl va scoate din starea gravă în care se află.

Așa se întâmplă, din păcate, și cu inflația, boala economică care se întinde precum o cangrenă în economia românească și care ne poate duce în stagflație, cea mai gravă situație economică în care ne putem afla, cu prețuri în creștere și cu o încetinire sau chiar scădere economică.

Estimez, în lunile următoare, o scădere a consumului pe măsura creșterii prețurilor, o accentuare a blocajului financiar și un val de închideri de activitate, în cascadă, cu sute de mii de oameni trimiși în șomaj. Asta pentru că avem o economie extrem de fragilă, cu peste 80% dintre firme slab capitalizate, care trăiesc de la o factură la alta.

Pentru români, dincolo de masa de Crăciun, care va fi mai scumpă cu 30-40% față de anul trecut, impactul major al inflației va fi resimțit din ianuarie încolo, când vor veni și primele facturi majorate la energie, gaze, întreținere. Și nu va fi primul și singurul șoc. Va urma un al doilea, în aprilie, după eliminarea facilităților la plata energiei și a gazelor, când vom începe să plătim prețurile neplafonate și subvenționate”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu,potrivit site-ului de știri menționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here