Diabetul, una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile, a ajuns să afecteze tot mai mulți copii. Corpul oricărei persoane, fie copil, fie adult, are nevoie de insulină pentru a transforma glucidele (zaharurile obținute din hrană) în energie. În lipsa insulinei, zaharurile rămân în sânge, cauzând probleme grave de sănătate.
Diabetul zaharat la copii este în majoritate de tip 1, caracterizat prin deficit absolut de insulină. Incidența cazurilor de diabet tip 1 la copiii din județul Gorj a fost de 9 cazuri noi în anul 2021 și 6 cazuri noi de la copii în 2020, potrivit Registrului Județean de Diabet Gorj.
Cu toate că un copil diagnosticat cu diabet primește o veste terifiantă, acesta poate trăi o viață lungă și sănătoasă dacă învață să gestioneze, alături de părinții săi, diabetul zaharat de tip 1.
„Simptomele diabetului zaharat sunt: poliurie – urinări frecvente, nocturne; polidispsie – consumul unor cantități crescute de lichide; sete intensă; scădere ponderală marcată în ciuda ingerării unor cantități crescute de alimente (polifagie) etc. Diabetul poate fi diagnosticat pe baza simptomelor, prin analize de laborator cu ocazia unor infecții, prin cetoacidoza – cetoacidoza inaugurală este atunci când copilul este deshidratat intens, cu stare generală alterată, somnolent și se poate ajunge până la stadiul de comă, prezintă deficite electrolitice severe, necesitând internare în secțiile de terapie intensivă, administrare de soluții perfuzabile în cantități crescute pentru a combate deshidratarea și a reduce deficitul hidroelectrolitic și administrarea de insulină pentru a scădea valorile glicemice și a scădea producția de corpi cetonici”, a precizat Alina Boantă, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Încă de la diagnostic, pacienții trebuie investigați și pentru alte patologii autoimune cu care diabetul zaharat tip 1 se poate asocia. Diabetul zaharat de tip 1 la copii, mai ales, implică o întreagă responsabilitate, atât din partea copiilor, cât și din partea părinților. Micii pacienți trebuie să respecte un anumit regim alimentar și să-și monitorizeze permanent nivelul de glicemie.
Diabetul devine ca o regulă, ca o disciplină în ceea ce privește întreaga viață, ei vor crește adaptându-și viața la diabet, susțin medicii. De asemenea, încă de la diagnostic, mulți dintre copii necesită consiliere psihologică pentru a accepta boala.
I.I.