Testarea elevilor a început și nu prea

1226

Joi, 2 decembrie, ar fi trebuit să fie prima zi în care preșcolarii și elevii să fie testați, fie la școală, fie la domiciliu, cu teste de depistare Covid-19 pe bază de salivă. În realitate, nu toate unitățile de învățământ au reușit să distribuie testele părinților, așa că în unele cazuri testarea copiilor va începe abia de săptămâna viitoare. În județul nostru, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Gorj, toate unitățile de învățământ au optat ca testarea să se facă la domiciliu.

În unitățile de învățământ din Gorj au fost distribuite, încă din data de 27 noiembrie, un număr de 104.500 teste rapide de salivă pentru depistarea virusului SARS-Cov-2. Cum asta s-a întâmplat chiar în weekendul care a precedat minivacanța de 1 decembrie, nu toate unitățile de învățământ au reușit să facă în așa fel încât aceste teste să ajungă la părinți. „În cazul unităților care au distribuit testele până ieri, azi (n.red. joi, 2 decembrie) ar trebui să se primească rezultatele testelor din partea elevilor/părinților. În cazul unităților care, din cauze diverse, distribuie abia astăzi, rezultatele testelor se vor transmite către școli/grădinițe luni. Se respectă precizările/indicațiile ministerului privind zilele de testare: joia și lunea. Din ce știu, toate unitățile au optat, în ședința de C.A., ca testarea să se facă acasă. Dacă totuși apar solicitări ca testarea să se facă în unitate (nu acasă de către părinți), acest lucru este posibil dacă există cabinet medical școlar în unitatea de învățământ”, a declarat Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Cum se face testarea
Potrivit recomandărilor, testele se păstrează între +2 – +30 °C, iar caseta de testare se utilizează imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu. Se prelucrează mostra de saliva imediat după recoltare și se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului. De asemenea, se asigură permanent dezinfecția corectă a mâinilor şi suprafețelor. Pentru testarea propriu-zisă pașii ce trebuie urmați sunt următorii: se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat; se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană şi curată; se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție; se scoate capacul și se adaugă soluția în tubul de extracție, se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei; se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă şi se transferă în tubul de extracție; se îndoaie şi se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca şi deșeu medical; se închide tubul de extracţie cu capacul şi se agită uşor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția; se transferă 3 picături de probă în spaţiul de probă al dispozitivului de testare (caseta); se citeşte rezultatul după 10-15 minute; se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare (Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) şi o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare. Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) şi nu apare nicio linie în zona de test (T). Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule. Revizuiți procedura şi repetaţi testul utilizând o nouă casetă de testare). Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore. Cei care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, vor relua cursurile cu prezenţă fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.
Pe site-ul Ministerului Educației sunt disponibile trei clipuri demonstrative în care Sănătății, Alexandru Rafila, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, arată cum se face un test de salivă pentru elevi.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.