Contracte de asfaltare și pietruire de 4,3 milioane de euro! Oamenii din Samarinești, tot în noroaie!

3539

Iulian Giurgescu le-a promis locuitorilor comunei Samarinești, în campania electorală de anul trecut, că va asfalta drumurile. Giurgescu a fost ales primar, dar toamna i-a prins, din nou, pe cetățenii din Samarinești tot în noroaie. Chiar înainte ca actualul primar să preia mandatul, vechea administrație a încheiat un contract de peste 20 de milioane de lei pentru asfaltarea a 17 km de drumuri comunale, numai că asfaltul n-a mai venit. Primarul a mai alocat încă 300.000 de lei pentru pietruirea altor drumuri, însă, din cauza unor jonglerii care frizează penalul, oamenii au rămas cu aceleași ulițe desfundate.

Unde se duc banii, când se duc?
Pe 5 octombrie 2020, comuna Samarinești a încheiat un contract, cu un consorțiu format din trei firme, pentru asfaltarea a 17 km de drumuri comunale, în valoare de aproape 4.300.000 de euro. Lucrările trebuiau finalizate în zece luni, potrivit contractului, și presupuneau asfaltarea părții carosabile, realizarea de șanțuri betonate și podețe pentru accesul în gospodării. Ulterior, după preluarea mandatului de primar de către Iulian Giurgescu, o parte din banii de la asfaltare au fost trecuți la pietruire și a fost încheiat un alt contract pentru întreținerea drumurilor comunale și sătești, pentru care au fost alocați 200.000 de lei. Pentru ca lucrările să demareze, firma avea nevoie de utilaje (?!) așa că Primăria Samarinești a plătit aceleiași firme alți 7.400 de lei, doar ca să închirieze utilajele necesare pe care i le-a pus la dispoziție. E ca și cum un meseriaș vine la muncă fără mistrie, iar pentru a se apuca de lucru percepe alți bani ca să închirieze mistria pe care tot el trebuie s-o folosească.
Paradoxal este că, după trei zile de la încheierea acestui nou contract, administrația a cumpărat și piatră spartă de 60.000 de lei de la o altă societate. Lucrările s-au finalizat, însă drumurile arată la fel: cu gropi și noroi, în vreme ce o parte din piatra cumpărată zace pe margine. Cel mai probabil, acesta va constitui motiv de prelungire a contractului și pentru anul viitor, evident, pentru alți bani. Surse din zonă afirmă că există deja mai multe plângeri la organele judiciare care îl vizează pe primarul Iulian Giurgescu și banii aruncați pe lucrări neefectuate la drumurile din comună.
,,Această acțiune ne duce cu gândul la deturnare de fonduri și dublă finanțare pentru un obiectiv care se află deja în derulare și abuz în serviciu. Pentru a avea garanția că au dreptul să facă o achiziție directă, responsabilii din Primăria Samarinești „sparg” aceste valori totale în sume mai mici, astfel încât să aibă posibilitatea de atribuire în mod direct. În decembrie 2020, la cererea primarului, prin rectificare de buget, banii de la investiția Modernizare drumuri prin asfaltare au fost trecuți la pietruire drumuri și chiar dacă pe sfârșit de an o parte din suma rectificată (aproximativ 150 – 200 mii lei) s-a pierdut, deși primăria avea facturi restante. Cel mai probabil, organele judiciare vor verifica modul în care au fost contractate, executate, recepționate și achitate aceste cheltuieli angajate și onorate pe sfârșit de an, la puțin timp de la preluarea mandatului de primar, și cum a fost posibil ca un proiect de modernizare drumuri prin asfaltare care trebuia doar să plece către sursele de finanțare pe diferența nebugetată să fie transformat într-un proiect de mică pietruire”, spun oamenii din zonă care cunosc situația.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here