Proiectul „Astăzi pentru Mâine în Comunitate“ a ajuns și la Târgu-Jiu

1744

Asociaţia CSR Nest a continuat seria dezbaterilor din cadrul proiectului ”Astăzi pentru Mâine în Comunitate“ prin organizarea unui focus-grup la Târgu-Jiu. La acest eveniment, coordonat de dl. Sorin Boboc, directorul de programe al asociației amintite și facilitatorul focus-grupului, au participat numeroși cetățeni, reprezentanți ai ONG-urilor locale și ai mediului de afaceri din oraș.
Principalele concluzii desprinse în urma acestei întâlniri se referă la faptul că există diferențe între gradul de dotare cu infrastructură de colectare separată între cartierele de case și cartierele de blocuri din municipiul Târgu-Jiu. Astfel, în timp ce la case colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării se face în sacul de culoare galbenă, la cartierele de blocuri există infrastructură cu containere îngropate. Cu toate acestea, se simte nevoia îmbunătățirii gradului de dotare cu infrastructură de colectare separată. Participanții la focus-grup au evidențiat, în paralel, necesitatea și importanța derulării de campanii de informare și conștientizare în rândul elevilor, cu scopul de a impulsiona un comportament responsabil în direcția colectării separate a deșeurilor destinate reciclării. Nu în ultimul rând, participanții la întâlnire au identificat o posibilă soluție la accelerarea și îmbunătățirea procesului de management al deșeurilor și implementarea sistemului de garanție-returnare a ambalajelor.
„Proiectul ”Azi pentru Mâine în Comunitate” acționează pe două paliere: organizarea unor serii de training-uri pentru autoritățile locale pe tema sistemelor de colectare selectivă, precum și a unei serii de dezbateri la care cetățenii sunt invitați să informeze cu privire la acest subiect de impact în comunitatea lor. Considerăm că membrii comunității pot şi trebuie să aibă o atitudine pro-activă în domeniul colectării separate a deșeurilor menajere şi ne bucurăm să vedem, în dezbaterile pe care le organizăm în cadrul acestui proiect, deschiderea pe care aceștia o manifestă în această direcție”, a declarat dl. Sorin Boboc, director de programe al asociației CSR Nest şi facilitatorul focus-grupului.
,,Azi pentru Mâine în Comunitate“ face parte din platforma Azi pentru Mâine, platformă din care mai fac parte şi proiectele ,,Azi pentru Mâine pe Plajă“, care continuă cu acţiuni de ecologizare a plajelor de pe litoralul românesc, şi ,,Azi pentru Mâine în Şcoală“. Platforma, iniţiată de Asociaţia CSR Nest şi finanțată de către o fundație privată, este sprijinită de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, şi intervine concret pe două direcții – educare şi asigurare de infrastructură de colectare separată. Ediţia din acest an a proiectului ,,Azi pentru Mâine“ va fi implementată în 9 judeţe din ţară: Bacău, Buzău, Brașov, Constanța, Vâlcea, Argeș, Dolj, Gorj şi județul Ilfov.
Marius Stochiţoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here