Vîlceanu nu știe cât e salariul minim net

3033

Ministrul de Finanțe, deputatul PNL Gorj Dan Vîlceanu, nu știe cât este salariul minim net pe economie. Vîlceanu a participat marți la o conferință de presă, vorbind despre digitalizarea administrației publice și sprijinirea mediului de afaceri.
Întrebat de un jurnalist care este salariul minim net din România, ministrul Finanțelor a răspuns că este „în jur de 1.600 și ceva”, iar cel brut de peste 2.300 de lei.
România are mai multe salarii minime prin legislație. Cel mai întâlnit este salariul minim brut pe țară garantat persoanelor fără studii superioare. Acesta se ridică la 2.300 de lei brut, adică 1.386 lei net.
„E 2.380, cred, da 2.300 de lei salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300. Dar mă rog…”, a spus Vîlceanu.
De asemenea, întrebat cât ar fi „un salariu în regulă în România”, liderul PNL Gorj a spus că există o discuţie privind racordarea salariului minim la coşul minim de consum, dar este o discuţie complexă, complicată, deoarece preţurile se modifică constant, iar valoarea coşului minim se modifică şi ea în mod constant, ceea ce ar presupune o impredictibilitate în aplicarea acestei măsuri. „Eu cred că totuşi salariul minim trebuie să rămână ca şi acum, stabilit din acordul sau din discuţia între patronate şi sindicat”, a adăugat Vîlceanu.
În acest moment, valoarea salariului minim este mai mică decât cea a coșului de consum, astfel că sindicatele acuză Guvernul că acesta nu ajunge pentru un trai decent. În plus, salariul minim este stabilit de Guvern, în fiecare an.
I.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here