Director în Ministerul Energiei: Dispare CEO, dispare tot!

2007

Elena Popescu, director general în Ministerul Energiei, spune că decizia cu privire la termenul până la care România trebuie să renunțe complet la utilizarea cărbunelui în producerea de energie trebuie asumată la nivel de Parlament, printr-o lege care să fie aprobată de Legislativ.
„Va fi o lege a phase out-ului cărbunelui, este introdusă ca şi reformă în PNRR. În această lege să stabilim acele termene, probabil 2030, pe care le-aţi văzut în declaraţiile domnului ministru. 2030, respectiv 2032. Ele trebuie asumate la nivelul Parlamentului, nu este o decizie a Ministerului Energiei, tocmai pentru că presupune costuri sociale, reconversie profesională, dezvoltare regională”, a afirmat, marți, Elena Popescu, într-o conferinţă de presă organizată de Energynomics.
Directorul general din Ministerul Energiei a subliniat că în prezent zone întregi din ţară depind de câte un complex energetic care foloseşte cărbune pentru producerea de energie, iar dispariţia bruscă a unuia dintre acestea ar pune în pericol toate companiile din zonă.
„România trebuie să gestioneze la fel de bine nu numai componenta energetică de care răspunde Ministerul Energiei, ci toate celelalte componente, care sunt foarte importante, pentru că sunt zone impactate şi care depind numai de un singur operator. Adică zona Hunedoara depinde numai de CEH (Complexul Energetic Hunedoara, n.r.), zona Târgu Jiu depinde numai de CEO (Complexul Energetic Oltenia, n.r.). Deci toate firmele, firmuliţele, tot ce există acolo, depind numai de CEO. Dispare CEO, dispare tot”, a atras atenţia Elena Popescu.
Oficialul Ministerului Energiei a apreciat că noul plan de decarbonare propus de Comisia Europeană presupune reforme „îngrozitor de rapide” în sectorul energetic, dar un lucru este foarte clar „direcţia către care mergem este dezvoltarea energiilor regenerabile, către decarbonarea industriei, către eliminarea treptată a cărbunelui din mix-ul nostru”.
Inclusiv energiile regenerabile au nevoie de ajutor financiar din partea autorităţilor. „Ceea ce spunea Comisia Europeană şi spuneau unele documente în urmă cu nişte ani, că regenerabilele se autosusţin, s-a dovedit că nu este adevărat. Deci se aşteaptă o schemă de sprijin, de tip contracte pentru diferenţă, la care se lucrează, din păcate cu întârziere. (…) Trebuie să avem în vedere şi capacităţile de back-up, pentru că nu putem trece de la 25% cât este ponderea cărbunelui în mix-ul nostru, la înlocuirea a 25% din acest mix cu regenerabile, nu se poate acest lucru. Deci, avem nevoie şi de capacităţi care să asigure flexibilitatea şi back-up-ul sistemului energetic.
Aici mă refer la gaz”, a punctat directorul din Ministerul Energiei.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.