Tabăra de sculptură în lemn de la Polovragi, la final

1522

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi, au organizat, în perioada 1-10 iulie 2021, ediția a IV-a a Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România”.

La ediția din acest an a taberei au participat șase sculptori, din Cluj, Vâlcea, Bihor și Gorj, care s-au întrecut în realizarea unor sculpturi în lemn deosebite, chiar dacă au trebuit să lucreze și la temperaturi de 37 de grade. Pasiunea și inspirația i-au ajutat însă să-și continue munca.


„Tabăra de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România”, proiect multianual inițiat de managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, în 2018, are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei. Responsabil de proiect a fost, la toate cele patru ediții ale Taberei de sculptură, etnologul Pompiliu Ciolacu. La Tabără participă meșteri populari din domeniu (cioplitori în lemn și sculptori în lemn cu drujba), păstrători sau susținători ai motivelor sculpturale menționate, creatori recunoscuți la nivel național pentru profesionalismul și autenticitatea operelor realizate”, a declarat Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj.


„Polovragiul nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o simplă localitate de domiciliu ori o destinație pe termen scurt. Nu! El are ceva inefabil care te face să nu-l uiți niciodată, ceva cutremurător de celest care te împiedică să-l părăsești fără să te doară sufletul, ceva înduioșător de dulce-amar care te obligă să revii și să trăiești ca într-o poveste a uitării de sine întâmplări sau stări care poate nu sunt toate ale tale, dar care ard în tine de o viață, așteptându-și izbăvirea din omenești și regretate pricini mai mereu amânată! Dumnezeu i-a hărăzit acestui loc o aură singulară, profundă, predestinându-l să ființeze ca un centru integrator de valori unice și atribuindu-i dramatica povară de a fi întemeietor de mit, de istorie și de tradiție pe care le-a răsfrânt mai apoi asupra tuturor oamenilor și locurilor dimprejurul lui. Altfel spus, i-a hărăzit menirea de a fi o POARTĂ SPRE CER!”, spunea, în ziua deschiderii taberei, managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi.


„Polovragi este Vatră Dacică pentru că Dumnezeu a rânduit de-a lungul timpului să fie o locuire permanentă. Spun acestea deoarece legendele locale vorbesc despre Jidovi, acei oameni uriași care locuiau pe meleagurile polovrăgene și se spălau cu apa din râul Olteț stând cu picioarele pe cei doi versanți ai Oltețului. Polovragi este Vatră Dacică pentru că atestările documentare spun că, în secolul II î.Hr, pe Piatra Polovragilor a funcționat o așezare dacică de refugiu și apărare, iar la baza muntelui a fost o așezare civilă. Polovragi este Vatră Dacică pentru că, după daci, rugăciunea a continuat pe meleagurile polovrăgene prin sihaștrii de la mânăstirea Polovragi ce a fost, întâi, mănăstire de călugări, iar mai apoi mănăstire de măicuțe. Este vatră dacică pentru că dorim să continuăm cu simbolistica, dar și cu habitatul și cu tot ceea ce ține de ocuparea gospodărească și nu numai a polovrăgenilor”, spunea și Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.


Cei care doresc să fie alături de organizatori la închiderea taberei sunt așteptați sâmbătă, 10 iulie 2021, începând cu ora 10.00, în spațiul special amenajat pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here