Au început înscrierile în învățământul profesional și dual

1185

În această perioadă, absolvenții claselor a VIII-a interesați să învețe o meserie se pot înscrie, în clasa a IX-a, în învățământul profesional sau la cel dual. Potrivit datelor afișate pe site-ul IȘJ Gorj, la nivelul județului nostru, absolvenții de gimnaziu au la dispoziție aproape 500 de locuri în unitățile școlare care organizează învățământ profesional și dual.

Conform calendarului de admitere în învățământul profesional și dual de stat, pentru anul școlar 2021-2022, în perioada 5-14 iulie, secretariatele unităților de învățământ gimnazial completează, la cererea elevilor și a părinților/reprezentanților legali pentru minori, fișa de înscriere în învățământul profesional și dual de stat cu informațiile privind datele personale ale absolvenților claselor a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele și mediile obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a, prin tipărirea acestora din aplicația informatică centralizată, și o eliberează pentru candidații care solicită acest lucru. Se va elibera o singură fișă de înscriere. Nu se eliberează fișe de înscriere elevilor din clasa a VIII-a cu situația școlară neîncheiată, aflați în stare de corigență sau repetenție. Tot în perioada 5-14 iulie, candidații se vor înscrie la unitățile învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional sau dual. Lista candidaților înscriși va fi afișată pe 14 iulie, la sediul unităților de învățământ. La unitățile de învățământ și calificările la care nu se organizează preselecție, iar numărul candidaților înscriși la unitatea de învățământ este mai mare decât numărul de locuri disponibile, se afișează și precizări detaliate privind organizarea probelor suplimentare de admitere, inclusiv a eventualelor probe eliminatorii. Lista actualizată, după derularea probelor de preselecție, a candidaților înscriși în învățământul profesional și dual se va afișa pe 20 iulie. Tot atunci se vor afișa și informații legate de organizarea unei probe suplimentare de admitere, dacă este cazul. Lista finală a candidaților declarați admiși în învățământul profesional și învățământul dual se va afișa pe 26 iulie. În aceeași zi vor fi afișate și precizări privind depunerea dosarelor de înscriere de către candidații admiși, respectiv ridicarea fișelor de înscriere de către candidații respinși. Dosarele de înscriere se vor depune în perioada 27-28 iulie, la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși. În cazul retragerii fișelor de înscriere sau nedepunerii dosarelor de înscriere de către candidații admiși, pe locurile eliberate de aceștia pot fi admiși alți candidați, în ordinea rezultatelor obținute la admiterea organizată în această etapă, cu condiția încadrării în termenul de depunere a dosarelor de înscriere. Afișarea listelor cu candidații înmatriculați și a situației cu locurile rămase libere în învățământul profesional și dual, după depunerea dosarelor de înscriere în etapa I de admitere și rezolvarea cazurilor speciale, este programată pe 30 iulie. Etapa a II-a de admitere în învățământul profesional și dual va începe pe 30 iulie.

Despre învățământului profesional și dual
Învățământul profesional are durata de minim 3 ani și se organizează la solicitarea operatorilor economici, care vor asigura componenta de pregătire practică a elevilor. Pe parcursul celor trei ani de studiu se parcurg disciplinele pentru învăţământul obligatoriu şi modulele de pregătire de specialitate pentru obținerea calificării profesionale. Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară prin Programul naţional de protecţie socială “Bursa profesională”, dar pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de operatorul economic partener de practică. Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional cu următoarele caracteristici specifice: este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, prin pregătirea practică organizată în răspunderea principală a operatorilor economici; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învățământ partenere. Elevii din învăţământul dual beneficiază și ei de susţinere financiară prin Programul naţional de protecţie socială “Bursa profesională”.
Suplimentar, elevii din învățământul dual primesc o bursă de la operatorul economic, cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice. După finalizarea învățământului profesional sau învățământului dual absolvenții își pot continua studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.