Fost viceprimar, lăsat și fără mandatul de consilier local. A atacat în instanță ordinul prefectului

2727

Fostul viceprimar din comuna Stănești, liberalul Dumitru Tănase Apostu, a rămas și fără mandatul de consilier local. Asta după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate. La începutul lunii iunie, Apostu a fost înlocuit în Consiliul Local Stănești cu Victor Alexandru Hortopan. Între timp, fostul viceprimar a continuat războiul în instanță, atacând ordinul prefectului prin care i-a încetat mandatul de consilier local.

În septembrie 2018, Dumitru Tănase Apostu, viceprimarul comunei Stăneşti, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Potrivit ANI, începând cu data de 23 iunie 2016, Apostu a deţinut şi a exercitat simultan funcţia de viceprimar şi calitatea de persoană fizică autorizată – Apostu-Dumitru Tănase Persoană Fizică Autorizată.
De asemenea, în perioada 23 iunie – 8 noiembrie 2016, simultan cu funcţia de viceprimar, Apostu a deţinut şi funcțiile de administrator şi curator special al S.C. Miobety Com S.R.L.
„M-am ocupat de firme până în momentul în care am obţinut postul de viceprimar. Firmele mele activează în domeniul comerţului şi în construcţii. Eu am crezut că pot să fac ceva pentru localitate şi de aceea am renunţat la afaceri pentru a veni la primărie”, declara, la vremea respectivă, vicele Apostu. Potrivit ANI, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

A pierdut lupta în instanță
Imediat după verdictul ANI, Apostu a contestat raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate. Pe 23 ianuarie 2019, la al treilea termen al procesului, Curtea de Apel Craiova a decis respingerea acțiunii. Fostul viceprimar a continuat lupta în justiție, atacând cu recurs decizia instanței din Dolj. Între timp, Apostu a candidat la alegerile din 2020 și a obținut postul de consilier local.
Este singurul mandat deținut de PNL la Stănești, după ce liberalii au pierdut în mod rușinos alegerile, deși aveau primar în funcție. Dar lovitura decisivă vine pe 25 februarie 2021. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a declarat, definitiv, incompatibil pe fostul vice de Stănești. „Respinge recursul, formulat de reclamantul Apostu Dumitru Tănase împotriva sentinţei nr.45 din 23 ianuarie 2019 a Curţii de Apel Craiova – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, a decis instanța.

Prefectul i-a încetat mandatul
În baza deciziei de incompatibilitate, fostul liberal și-a pierdut mandatul de consilier local. Prefectul de Gorj a semnat, la începutul lunii mai, ordinul de încetare de drept a mandatului lui Apostu, înainte de expirarea duratei normale.
Și acest act administrativ a fost atacat în instanță, Apostu solicitând anularea ordinului. „Respinge cererea de suspendare a executării ordinului nr. 218/06.05.2021, emis de pârâta Instituţia Prefectului Judeţului Gorj, ca neîntemeiată. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj. Pronunţată la data de 23.06.2021, la Tribunalul Gorj, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în decizia de miercuri a instanței. Declarat incompatibil, Apostu a fost înlocuit pe 3 iunie din Consiliul Local Stănești. Locul său a fost luat de Victor Alexandru Hortopan. Și fostul primar Ștefan Blideanu, cu care Apostu a făcut echipă, are probleme cu ANI. La începutul anului, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către fostul primar a infracțiunii de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Stănești a emis acte administrative, care au produs un folos material pentru soția sa, respectiv, fiul său”.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here