Aproape 8.500 de angajați din sectorul energetic urmează să fie concediați. Parte dintre aceştia va fi disponibilizată la 1 iulie. Cei mai mulţi vor pleca de la Complexul Energetic Hunedoara, dar și de la Complexul Energetic Oltenia, companii care produc energie electrică pe bază de cărbune.
Aceste disponibilizări fac parte din planul de decarbonare asumat de România la Bruxelles. Mai exact, România și-a asumat în fața Uniunii Europene că până în anul 2030 nu va mai produce deloc energie pe bază de cărbune, pe motiv ca acest combustibil fosil poluează și pentru că este necompetitiv, mai ales că poluatorii trebuie să plătească niște certificate de emisii de dioxid de carbon.
„Oamenii așteaptă și vom face acțiuni sindicale. Ba mai mult, am înaintat un document către Ministerul Economiei chiar acum două zile prin care solicitam să ne pună la dispoziție datele privind modificărea planului de reorganizare al Complexului Energetic Oltenia.
Sunt grupuri de interese care intervin în acest plan de reorganizare, în funcție de interesul pe care îl nutresc în acest sistem energetic din România. Nu o să acceptăm niciodată aceste chestiuni pentru care în următoarea perioadă cred că va fi o perioadă destul de fierbinte din acest punct de vedere”, a spus Nelu Roșca, liderul de sindicat de la Cariera Roşiuţa din cadrul Complexului Energetic Oltenia, citat de Antena 3.