Centrul Județean de Excelență Gorj își va începe activitatea din toamnă

2268

Din toamna acestui an, în județul nostru va funcționa, pentru prima dată, un centru de excelență în cadrul căruia elevii gorjeni se vor pregăti pentru performanță. Momentan, nu se cunoaște numărul exact de profesori care vor activa în cadrul centrului și nici câți elevi se vor putea pregăti acolo, totul depinzând de finanțarea de care instituția va beneficia.

Centrul Județean de Excelență Gorj a fost înființat luna trecută, iar în acest moment se lucrează la detaliile organizatorice. ”Noi suntem într-o fază preliminară, dar necesară pentru a începe să funcționeze efectiv Centrul de Excelență. Avem sediul, momentan, la inspectorat, însă suntem în căutarea unui nou sediu, care să fie cât mai reprezentativ. Suntem o entitate nou înființată; ca atare, trebuie să parcurgem acești pași organizatori de început. Efectiv, partea de cursuri, clar, va începe din toamnă. Până atunci trebuie să avem o locație bine aleasă și dotarea necesară; sunt multe etape pe care trebuie să le parcurgem și eu doresc să le facem bine, pentru că, odată început, trebuie să avem acolo o bază materială, să poate să devină atractivă pentru copii. Nu este suficient să ai cadre didactice foarte bune, dacă ele nu vor avea pe ce preda”, a declarat prof. Eugen Nodea, directorul Centrului Județean de Excelență. Numărul exact de cadre didactice ce vor pregăti elevi va fi stabilit în funcție de bugetul de care instituția va dispune. ”O proiectare avem făcută, dar concret nu s-a stabilit încă pentru că nu avem niciun buget stabilit. Trebuie să vedem cât ne alocă Ministerul. În momentul de față, ceea ce știu eu e că vor fi bugetate doar două norme de Minister. Se încearcă ca până în toamnă să suplimentăm aceste norme didactice. Un necesar ar fi undeva la 8-10 norme, deci mai avem mult. Avem promisiunile Consiliului Local și ale Primăriei Târgu-Jiu de a ne ajuta financiar și promisiunile Consiliului Județean. Oamenii politici vor să fie alături de noi în această inițiativă. După ce știu ce mi se dă clar de la Minister, voi face proiecte adresate Consiliului Local, un proiect de finanțare pe care îl adresez Consiliului Județean, pentru că până la urmă este centru județean de excelență, care să ne suplimenteze până reușim noi. Chestia asta, de a face rost de norme de la Minister, nu se poate face peste noapte. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le urmărești în timp. Până atunci, am nevoie de acest ajutor și sprijin din partea comunității locale pentru a putea face un lucru bine”, a mai spus directorul Centrului Județean de Excelență. ”Noi ne gândisem, de exemplu, să dezvoltăm pe anumite domenii: domeniul Limbă și comunicare – unde aș fi vrut să fac undeva la 3 norme, domeniul Matematică și Științe și Informatică – aici mă gândeam la 4-5 norme, domeniul Om și societate – iarăși, aș fi vrut cel puțin o normă jumătate, un domeniu pentru Arte și învățământul vocațional – unde aș fi vrut tot ceva de genul”, a mai adăugat acesta.

Cum se va face selecția profesorilor și a elevilor
Eugen Nodea a explicat și cum se va face selecția elevilor și a profesorilor care îi vor pregăti: ”Modalitatea de selecție a profesorilor este clară, avem metodologie pentru asta. Profesorul va trebui să depună un CV și este necesar să fi avut performanțe la nivel național cu elevii pe care i-a pregătit. Elevii care vor dori să participe nu sunt condiționați. Aici, după ce noi stabilim aceste domenii de activitate, ei se vor putea înscrie, de oriunde din județul ăsta, pe o platformă online, în funcție de preferințe și de domeniul în care dorește să exceleze. Pe baza înscrierilor, în funcție de numărul de copii și câți profesori pot eu plăti, ei vor da o testare preliminară. Pe lângă testarea aceea, va apărea și partea de CV pentru că sunt unii, de exemplu, la liceu, care au deja performanțe. Vrem să încurajăm câți mai mulți copii. Grupele vor fi formate din câte 10-15 elevi, dar eu nu am intenția să mă opresc doar la atât. Nu aș vrea să refuz copii; poate unii vor crește în timp și aș vrea să-i țin așa, ca mici ucenici, legați de grupele respective. Cât se poate, cât permite clasa și spațiul în care vor fi, cât permite profesorul, eu aș vrea să am și această formă de ucenicie. Dacă într-un an de zile copilul acela devine performant și poate ceilalți se lenevesc, de ce să nu intre el în grupă?”. O altă variantă luată în calcul este aceea ca elevii din grupele de excelență este să devină mentori pentru cei care nu fac parte din acestea. ”Cel puțin la mine, la Informatică, este o obișnuință ca pe cei mari să-i invit să predea la cei mici. Au și un limbaj mai apropiat de ceilalți. E o chestie interesantă și plăcută”, a spus prof. Eugen Nodea, care recunoaște că înființarea acestui centru de excelență reprezintă împlinirea unui vis mai vechi, nu doar al său, ci al multor profesori din județ. ”Muncesc de mult la înființarea acestui Centru de Excelență și sunt mulți profesori care au fost alături de mine și m-au sprijinit foarte mult în acest demers. Gorjul are un potențial extraordinar, are copii deștepți și ar fi păcat să nu le oferim ocazia de pregăti pentru performanță. (…) Partea financiară este singurul impediment. Este prima dată când Gorjul are un centru de excelență. Eram singurul din toate județele Olteniei care nu avea un centru de excelență. Acum intrăm în normalitate. Excelența era trecută la etc.. La noi s-a premiat un alt fel de performanță, dar asta e”, a mai declarat directorul Centrului Județean de Excelență Gorj. Reamintim că, în toamna anului trecut, fostul ministru al educației și cercetării, Monica Cristina Anisie, a aprobat, prin ordin, înființarea de centre de excelență în fiecare județ și în municipiul București.
Roxana Lupu

1 COMENTARIU

  1. Profesorul Nodea (poate e prea mult sa-l numesc profesor, simplu ar fi fost „individ”) e un ciubucar. Ca fost elev imi aduc aminte cu sila de acest om (de fapt majoritate profesorilor din cadrul CNTV sunt asa). A avut rezultate cu elevii la concursuri ( si aici ar fi multe lucruri de spus: cat e meritul lui cat e al elevilor, la CNTV vin elevi care au suport neconditionat din partea parintilor, etc.), dar asta nu-i scuza caracterul josnic. De fapt asta este drama Gorjului si a Olteniei, oamenii nu au constiinta sociala. De la procurori, profesori la chelneri si menajere intentia lor e de a insela si de a fura. Din pacate, cei seriosi pleaca si raman doar scursurile (pe care „tovarasul” profesor ii sustinea „ascunzandu-se” in spatele unor rezultate). In curand Gorjul va prinde Vaslui din urma si gorjenii merita din plin aceasta titulatura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.