Gorjeanca Any DRĂGOIANU, pe podiumul de premiere al Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”

1234

Mizilul nu e capitală de județ, ba într-o vreme a figurat pe lista zonelor defavorizate ale țării! Însă, de mai bine de un deceniu, și-a adjudecat treptat-treptat, prin fiecare nouă ediție a Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, denumit așa după celebra piesă de teatru a reputatului scriitor, publicist și umorist mizilean George Ranetti, statutul de capitală a cuvintelor așezate cu har fie în versuri, fie în poante pline de sevă.
În urmă cu câteva zile, adică sâmbătă, 30 ianuarie 2021, s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Galei de premiere pentru cele două secțiuni ale Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”. Acest festival este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”, în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, fiind organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova, iar cei care l-au însuflețit de la prima ediție până la cea tocmai încheiată sunt profesorii Victor și Claudiu Minea alături de Laurențiu Bădicioiu.
Festivitatea de sâmbătă s-a desfășurat după următorul program:
La acest festival a participat și Gorjeanca Any DRĂGOIANU, din Țânțăreni, județul Gorj, membră a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj, care ne-a făcut o mare bucurie obținând premiul „Grigore Tocilescu”, locul 2, la secțiunea Poezie-adulți.

PREMIERĂ LA PREMIERE! – Festivalul „Romeo și Julieta la Mizil”- ed. a 14-a, pe ZOOM
„- Leonido, care e capitala județului Buzău?
– Mizilul, domnule! a răspuns cu mândrie tânărul Leonida, viitor primar al urbei sale natale.”
Gala de premiere a Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ed. a XIV-a a avut loc pe 30 ianuarie 2021, on-line, pe platforma Zoom. Au fost prezenți, on-line, peste100 de participanți, printre care și nume de referință ale vieții culturale românești, dar și din R. Moldova, Ucraina, cum ar fi acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, acad. Nicolae Dabija, criticul Daniel Cristea-Enache. Au mai fost prezenți prof. univ. dr. Alexandru Șonea, președintele Senatului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, prof. dr. Doru Dumitrescu, inspector în Ministerul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. ing. Corneliu Berbente, de la Facultatea de Aeronautică etc. Din echipa de conducere a Inspectoratului Școlar Județean Buzău a fost prezentă d-na insp. șc. gen. adj. Liliana Țenescu, dar și alți inspectori de diferite specialități.
Gala a ținut patru ore, timp în care a avut loc premierea, dar s-au ținut și prelegeri pe diverse teme, de o ridicată valoare culturală și științifică. Astfel, acad. Nicolae Dabija a conferențiat despre începuturile poeziei românești, prezentând informații și documente sui-generis, Arcadie Suceveanu despre viitorul poeziei contemporane, iar Daniel Cristea-Enache despre poezia anilor 60.
Un moment artistic deosebit a oferit participanților, pe axa Frankfurt-Mizil, balerina Roberta di Laura, care a fost prezentă și la Mizil în 2019. Grația și emoția unui moment special, a dovedit încă o dată că spiritul se ridică deasupra oricăror granițe, dar mai ales că are profunde virtuți vindecătoare!
Organizatorii au acordat 12 premii pentru cele două secțiuni, Epigramă și Poezie, împărțite în alte două secțiuni: una pentru elevi și alta pentru adulți. La secțiunea Poezie-adulți, Marele premiu George Ranetti a fost obținut de Mirela Grigore, din Buzău, premiul „Grigore Tocilescu” (2) de Ana Drăgoianu din Țânțăreni, Gorj, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) de Mărioara Nedea, din Giurgiu. La secțiunea Epigramă-adulți, Marele premiu „George Ranetti” a fost obținut de Ion Moraru, din com. Independența, Galați, Premiul „Grigore Tocilescu” (2) l-a primit Gheorghe Eftimie, din Buzău, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) Gheorghe I. Gheorghe, din București. La secțiunea Poezie-elevi, Marele premiu „George Ranetti” a fost obținut de eleva Datcu Cătălina, din Vadu Pașii, jud. Buzău, Premiul „Grigore Tocilescu” (2) de Cotigă Maria, tot din Buzău, ambele de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Buzău, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) de eleva Antoneag Iulia, de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”, Liteni, jud. Suceava. La secțiunea Epigramă-elevi, a câștigat Marele premiu „George Ranetti” Gugu Andreea, de la C.N. „Mihai Viteazul” din Ploiești, prof. îndrumător Simache Ramona, premiul „George Ranetti”(2) Popa Veronica, din Focșani, Palatul Copiilor și premiul „Agatha Bacovia” (3) Belciug Rebeca de la C.N. „I.L. Caragiale”, prof. îndrumător Banu Ana-Maria.
Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” și se află sub egida Ministerului Educației și Cercetării și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova.
Printre partenerii media se numără Radio România Actualități, Radio România Cultural, TVR, Literatura de azi, revista Epigrama, Ziarul Prahova, Linia întâi, Telegrama, CD Press, Terra Magazin.
La festivalul mizilean au fost prezenți, de-a lungul timpului, Solomon Marcus (de trei ori), Mircea Ionescu Quintus (sărbătorit la 100 de ani), Ștefan Cazimir (aproape la toate edițiile) Nicolae Dabija, Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache (de mai multe ori), Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, George Corbu (la toate edițiile) Dan C. Lupescu, Alexandru Mironov, George Stanca, Nicolae Dragoș, Corneliu Leu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintil Coordonatorii festivalului: Laurențiu Bădicioiu, Victor Minea și Claudiu Minea.
„A! și-a zis el în gândul lui. A! care va să zică, Mizilul nu e capitală de județ!” (O zi solemnă, de I.L. Caragiale)
Referitor la valoarea acestui festival, un frumos mesaj a fost transmis de către Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, pe care îl reproduc în totalitate:

Un poem ce se vrea continuat
„Țin să mulțumesc organizatorilor Festivalului Internațional de Poezie și Epigramă de la Mizil pentru prilejul și privilegiul de a participa, fie și on-line, la această întâmplare culturală de excepție. Posibilitatea ce mi s-a oferit de a mă asocia unor importante voci ale vieții culturale și literare din Țară, printr-o comunicare despre rolul poeziei și condiția poetului în lumea contemporană, mă bucură și mă onorează. Mai cu seamă în aceste zile marcate de pandemie și izolare, de atâtea frustrări și restricții, dialogul și comunicarea, reciprocitatea și colaborarea dintre oamenii de litere și instituțiile culturale sunt mai necesare ca oricând. Festivalul de la Mizil, alături de alte manifestări de anvergură ce se desfășoară în aceste timpuri complicate, dramatice, constituie o probă revelatoare că poezia, literatura în general, au șanse de supraviețuire și nu vor dispărea în marasmul cotidian, în amnezia socială.
Când viața noastră va reveni la normalitate, voi vizita neapărat Mizilul, voi fi bucuros să vin în acest spațiu al Poeziei și Umorului ca la un poem început ce se vrea continuat”.
Arcadie Suceveanu, Președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova
Închei cu fraza domnului Arcadie Suceveanu „Festivalul de la Mizil, alături de alte manifestări de anvergură ce se desfășoară în aceste timpuri complicate, dramatice, constituie o probă revelatoare că poezia, literatura în general, au șanse de supraviețuire și nu vor dispărea în marasmul cotidian, în amnezia socială” și a o felicita pe doamna Ana Drăgoianu pentru valorosul premiu obținut, pentru talentul și puterea de creație și-i dorim cât mai multe trofee în vitrina literară.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, A.N.C.E.„R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here