Ca la noi, la nimeni – Tăcerea Președintelui, ca mierea sau ca fierea?!

698
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Ca să-ți faci dușmani nu trebuie să declari război, e suficient să spui ce gândești.”
Martin Luther King

O liniște aproape mormântală, a cuprins atât Administrația Prezidențială, cât și pe însuși președintele Klaus Werner Iohannis, ale cărui declarații – cândva zilnice -, ca și conferințele de presă cu întrebări, de cele mai multe ori – fără răspuns – lipsesc cu desăvârșire.
S-ar putea lăsa impresia că, în România, toate treburile merg bine. Ceva de felul lumea-i mulțumită și cu lacrimi pe obraz, dacă am exagera nițel. Guvernul Iohannis-Cîțu se face că lucrează, Proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2021 e la clocit, iar promisiunile curg precum apele în fluvii, mări și oceane. Dinspre prim-ministrul Florin Cîțu ori de la ministresa Muncii și Protecției Sociale, sibianca Raluca Turcan, cea cu bursă la Moscova, ne apar declarații contradictorii. Ba se îngheață salariile bugetarilor și pensiile, ba se îngheață numai salariile, iar pensiile s-ar mări. Ultima gogoașă, cea cu mărirea pensiilor și alocațiilor de stat pentru copii, i-a ieșit pe gură chiar joi, numitei Raluca Turcan. Nu era sigură dacă alocațiile vor crește într-o singură tranșă sau, poate, în două! Cât privește investițiile, mai ales în autostrăzi, ei – mă refer la miniștrii coaliției PNL-USR PLUS și UDMR – spun că da. Pentru cine-i mai crede. Aceleași minciuni gogonate le-am auzit și mai an, pe vremea Guvernului Iohannis-Orban.
La începutul lui 2020, Bugetul era asumat de guvernul minoritar PNL, lăudându-se că la 1 septembrie 2020 pensiile vor crește cu 40%, conform Legii! N-a fost să fie, mărindu-le numai cu 14%. Urma ca de la 1 ianuarie 2021 să mai crească cu 13% și la 1 iulie cu încă altă tranșă de 13%. Numai bazaconii! Am primit un mesaj pe internet, în care un anume Liviu Breazu, nume fals cu siguranță, îmi zicea: „Fiecare pensionar care a votat cu PNL va primi o lupă ca să-și vadă pensia mărită!”
După un an de haos, 2021 a adus câteva temeri cu privire la perspectiva investițiilor la nivel mondial. Incertitudinile sociale și economice care decurg din pandemia COVID-19 nu au cum să dispară peste noapte, deși mulți ne-am dori o „revenire la normal”. Numai că, potrivit celui mai recent raport UNCTAD(24 ianuarie 2021), nivelul investițiilor directe rămâne unul tot scăzut și în 2021, în continuarea căderii brutale de anul trecut.
Investițiile directe globale s-au prăbușit cu 42% în 2020 față de 2019, cea mai mare scădere din 1990 încoace. Cel mai mult, declinul investițiilor străine s-a concentrat în țările dezvoltate, unde fluxurile investițiilor străine directe(ISD) au scăzut cu 69%.
La polul opus, investițiile în economiile în tranziție au scăzut cu 77%, se așteaptă ca tendința ISD să rămână slabă și în 2021. Datele ce anunță proiecte de investiții viitoare indică o presiune continuă descendentă. Anunțurile de proiecte de investiții începute de la zero sunt cu 35% mai puține decât în 2020, semn că încă nu se întrezărește o schimbare în bine în sectoarele industriale.
Numai investițiile internaționale în sectoarele de infrastructură s-ar putea dovedi ceva mai puternice, susținute și de pachete de sprijin economic din țările dezvoltate. În cazul României, Comisia Europeană a promis 80 de miliarde de euro pentru revenirea economiei în genere – mare parte împrumuturi și o mai mică parte bani europeni nerambursabili, dar numai în baza unor proiecte serioase susținute și de la Buget.
Iar România anului 2021 nu are nici Buget, dar nici proiecte economice și sociale din cauza unui Guvern de neprofesioniști și incompetenți. Cei mai mulți miniștri abia acum se califică la locul de muncă!
ION PREDOȘANU

P.S. Protestele nu mai contenesc. Joi, a fost rândul cadrelor medicale, ale Sindicatelor din Sănătate. Au protestat în Piața Victoriei, la sediile USR și PNL, intenționând apoi să intre la miniștrii Muncii – Raluca Turcan și Sănătății – Vlad Voiculescu. Lipsa măsurilor și a dialogului va cauza, curând, decesul Guvernului. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here