Motto: „Nu știm unde ne este esențialul. Alegem între una și alta, în fiecare ceas al vieții, dar fără controlul legii noastre. Sau poate: fugim de propria noastră lege alegând.”
Constantin Noica
În Carte de înțelepciune(1993)
Miercuri, din nou, Curtea Constituțională a României a decis că: „Creșterea pensiilor cu 40% este constituțională”. Astfel, Curtea Constituțională a respins, cum spuneam – miercuri, sesizarea Guvernului în legătură cu Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie. Actul normativ este, deci, constituțional. Guvernul este obligat acum să găsească sursa de finanțare pentru majorare.
Pe la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituțională în vederea exercitării controlului prealabil de neconsituționalitate privind Legea pentru aprobarea OUG nr. 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și Legea pentru aprobarea Bugetului de stat pe anul 2020 și Legea pentru aprobarea OUG nr. 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
Inițial, CCR a amânat pentru miercuri, 13 ianuarie 2021, pronunțarea în această speță ca să nu influențeze alegerile parlamentare. Decizia de ieri a CCR este acum clară. Însă asta nu înseamnă că actualul Guvern va pune în aplicare legea. Chiar dacă CCR a dat dreptate noului Parlament, iar pensiile vor fi majorate abia cu 8% în anul 2021.
Din experiența altor decizii similare, nu este exclus ca la Palatul Victoria să se găsească o altă formulă pentru amânarea majorării pensiilor. Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, nici nu vrea să audă de majorarea cu 40% a pensiilor, vorbind aiurea-n tramvai de necesitatea adoptării unei alte legi a pensiilor. Și prim-ministrul Florin Cîțu s-a pronunțat: „Indiferent ce decide CCR, noi nu ne abatem de la viziunea liberală în privința pensiilor”.
Conform articolului 47 din Constituție, „Cetățenii au dreptul la pensie(…) și la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege”, mențiunea fiind cuprinsă în capitolul drepturilor și libertăților fundamentale. De asemenea, potrivit articolului nr. 115, alineat 6, Legea fundamentală, „ordonanțele de urgență nu pot afecta(…) drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție(…). Totodată, conform art. 144 din Constituție, „deciziile Curții Constituționale sunt general obligatorii.”
Nu-i prima dată când guvernele Orban și Cîțu, susținute de președintele Klaus Werner Iohannis, nu respectă legile țării și Constituția!
La fel, în cazul alocațiilor de stat pentru copii, Curtea o obligat Guvernul să respecte legea. Reamintim că, în vară, CCR a respins cererea PNL cu privire la neconstituționalitatea legii care impunea obligativitatea dublării alocațiilor de stat pentru copii, însă, prin OUG, Executivul condus de Orban Ludovic a dispus pentru anul acesta o majorare cu doar 20% a acestor indemnizații.
Totuși, CCR a arătat că Guvernul este obligat să pună în aplicare o lege adoptată de Parlament și promulgată de președinte. Iar sursa de finanțare este chiar contul din care se plătesc aceste indemnizații. Curtea a precizat că Guvernul are obligația să alimenteze acest cont, fie din fondul de rezervă, fie prin rectificare bugetară.
Să nu ne mai mirăm că se înmulțesc protestele pensionarilor și ale altor categorii socio-profesionale. Se pare că singura soluție este ieșirea protestatarilor în stradă și căderea Guvernului Iohannis-Cîțu!
ION PREDOȘANU