A demarat vaccinarea anti-COVID-19 și pentru angajații Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu

1030

Imunizarea anti-COVID-19 cu vaccinul produs de Pfizer-BioNTech a debutat la începutul acestei săptămâni și în rândul personalului Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu.

Luni după-amiază, o parte dintre angajații Centrului de Transfuzie Sanguină au primit prima doză a vaccinului împotriva COVID-19. În perioada următoare și restul personalului se va imuniza, niciun angajat nerefuzând vaccinul. ,,O parte dintre salariații noștri deja s-au vaccinat, luni după-amiază, urmând ca toți să intre la vaccinare în perioada următoare. Avem două sau trei persoane care au trecut prin infecția cu noul coronavirus astfel că vor fi imunizate mai târziu decât colegii lor, fiind nevoiți să amâne vaccinarea. În total suntem 12 angajați, iar platforma de programare la vaccinare merge foarte bine. Până acum, dintre persoanele imunizate împotriva COVID-19 niciunul nu a manifestat reacții adverse, ci doar o ușoară durere la locul inoculării. O să mă vaccinez și eu însă mai aștept rezultatul unor analize pentru a vedea dacă la imunizare nu voi avea reacții adverse”, a declarat Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu.Noul an nu a început tocmai ,,pe val” pentru personalul Centrului. Fluxul de donatori este unul scăzut, adresabilitatea oamenilor fiind minimă. Cu precădere, donatorii vin să doneze sânge și plasmă în special pentru rude ori prieteni care au nevoie și sunt internați în unitățile spitalicești din țară.

Vineri demarează etapa a II-a de vaccinare
Din data de 15 ianuarie a.c., va începe activitatea de vaccinare pentru categoriile de persoane din etapa a II-a, care se va derula concomitent cu vaccinarea categoriilor aflate în prima etapă. Conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, din etapa a II-a face parte populația cu grad ridicat de risc. Lista cuprinde următoarele categorii de persoane: adulți cu vârsta peste 65 de ani; persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat; obezitate; alte boli metabolice, inclusiv congenitale; afecțiuni cardiovasculare; afecțiuni renale; afecțiuni oncologice; afecțiuni pulmonare; afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down; afecțiuni hepatice moderate/severe; afecțiuni autoimune; imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.De asemenea, în etapa a II-a vor mai intra și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale: personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Administrația Prezidențială, Parlament, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora); personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale); personalul din unitățile de învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale); personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here