Ca la noi, la nimeni – Codași la vaccinare, fruntași la austeritate!

720
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Austeritate – Un buget făcut pe nemâncate.”
Monostih de Gheorghe Leu
Din Puncte pe epigramă

Numai liniște nu-i în societatea românească, din moment ce în PNL se luptă la baionetă cel puțin două aripi – una pro-Orban, alta anti-Orban -, în USR-PLUS cam la fel, iar la UDMR este liniște, liderii formațiunii maghiarilor din România stând la pândă pentru a mai ciupi câteva drepturi. Chit că în Europa, minoritatea maghiară are cele mai multe drepturi. Încât zicerea că maghiarii din țara noastră sunt mai egali decât românii majoritari nu-i o vorbă-n vânt.
Să explicăm nițel gândul aforistic din motto. Ca și cum n-ar mânca și nu ar fi plătiți pentru munca lor, oamenii din Ministerul Finanțelor Publice, conduși de ministrul Alexandru Nazare, se zice că nu ar face singuri Proiectul de Buget pentru anul 2021, ci acesta ar fi croit de cei de la Bruxelles, adică de Comisia Europeană. Mai știi?
Ceva cam la fel a lansat în spațiul public analistul politic Cosmin Gușă, cum că România nu va avea acces la cei 80 de miliarde de euro – mare parte împrumutați și mai puțin de jumătate bani nerambursabili – decât dacă va privatiza Portul Constanța, Aeroportul Internațional Henry Coandă Otopeni și Hidroelectrica. Toate, cică, pe filiera Germaniei.
STAREA DE ALERTĂ, PRELUNGITĂ. Potrivit informațiilor furnizate de către Biroul de presă al guvernului, principala temă aflată pe agenda ședinței de marți, 12 ianuarie 2021, a Guvernului Cîțu a fost proiectul de Hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 13 ianuarie 2021 și a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-CoV-2. Ședința de guvern a avut loc în sistem online.
GERMANIA AR PUTEA PRELUNGI LOCKDOWN-UL. Cum ar veni, nici la alții nu este cu mult mai bine. În Germania, LOCKDOWN-ul ar putea dura încă două luni. Iar Cancelarul Angela Merkel afirmă: „Cazurile ar putea crește de 10 ori!” Doamna Cancelar Angela Merkel se teme de o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 și recomandă prelungirea lockdown-ului cu 8-10 săptămâni.
Cum spuneam, Angela Merkel, Cancelarul german, a sugerat că actualul lockdown ar putea dura încă opt până la zece săptămâni, oficialii din domeniul sănătății fiind preocupați în special de răspândirea noii tulpini de COVID-19, mult mai contagioase, despre care se crede că este prezentă de multă vreme în Germania.
Merkel a declarat faptul că infectările ar putea crește de 10 ori până la Paște, dacă Germania nu va reuși să diminueze răspândirea virusului. Și, totuși, să recunoaștem că Germania a început vaccinarea încă din 27 decembrie anul trecut. Iar până luni la prânz, fuseseră vaccinate 630.000 de persoane cu vaccinul BioNTech/Pfizer. Primele loturi de vaccin Moderna au ajuns, marți, în Germania.
În același timp, Jen Spahn, ministrul Sănătății, a ordonat laboratoarelor de testare să analizeze datele secvențelor genetice ale fiecărei zecime de probe de coronavirus testate pentru a înțelege mai bine în ce măsură noile tulpini au ajuns în Germania; potrivit The Guardian.
ION PREDOȘANU

P.S. În mai toată țara, marți, au avut loc proteste ale profesorilor, pensionarilor și personalului din sănătate împotriva austerității! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here