Evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

1080

Camera Deputaților a adoptat, marți, în ultima ședință de plen a acestei legislaturi, legea care îi scapă de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral.
„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda”, potrivit proiectului de lege.
În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește.
Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului.
Proiectul a fost depus în 2017 și a fost inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.
Parlamentul a adoptat proiectul în 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, dar legea a fost atacată la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here