Eseul săptămânii: Graba din nou va strica treaba!

456

basescu-boc…Dacă domnul Băsescu s-a grăbit a anunţa tăierile din pensii şi salariile bugetarilor, acum guvernul condus de domnul Boc, face aceeaşi eroare de-a grăbi majorarea TVA-ului cu 5% la toate produsele.

Nu era nici o grabă, întrucât FMI-ul lăsase României timpul necesar a chibzui cu mai multă răspundere noile măsuri de austeritate pentru a se putea beneficia la timp de tranşa de împrumut aşteptată. Sigur că erau de dorit şi-n cazul majorărilor de TVA nişte diferenţieri de procente. Aşa au făcut şi alţi europeni, însă americanii bazându-se pe lucrurile bune aplicate ieşirii din criza din 1929, poftim că dimpotrivă nu apelează la măsuri de austeritate, ci la încurajeri de consumuri şi respectiv producţii.

Având bani oamenii vor cumpăra mai mult

grevaCum fac? Simplu: alocă bani în mod suplimentar pentru măriri de salarii şi scad preţurile la produsele mai scumpe. Consecinţa nu-i greu de intuit. Având bani oamenii vor cumpăra mai mult, iar scăzând preţurile unor produse mai scumpe, vor diminua stocurile la aceste produse, stimulând producerea lor şi deci crearea de locuri de muncă.

…Soluţia cum vedem nu place europenilor. Ei merg pe linia strângerii şurubului, ştiind că revigorarea economiei reale aduce venituri în bugetele naţionale mai încet; pe termene medii şi lungi. Numai că, austeritatea din păcate, produce inevitabil şi convulsii sociale, care pot devenii foarte periculoase când situaţiile scapă de sub control.

Chestia cu ”unica soluţie”deja s-a dovedit a fi un devastator boomerang

De aceea credem că demersurile americanilor devin nu numai mai trainice, dar şi de dorit, întrucât vizează crearea de locuri de muncă şi demararea sectoarelor producătoare de profit reinvestibil din plus valoare.

Oricum chestia cu ”unica soluţie” lansată cu mare veselie de către domnul Băsescu, deja s-a dovedit a fi un devastator boomerang şi nu doar pentru charisma domnului Băsescu, ci şi pentru viitorul politic al întregului PDL. Întrucât trucul domnului Băsescu de-a năimi un partid de stânga alături de PSD, care să-i susţină în parlament vicleniile, categoric rămâne un fiasco lamentabil. Deoarece acest partid cu o denumire atât de pompoasă, stând alături de domnul Băsescu şi a invincibilului PDL, se sinucide din start. Nu ştiu ce gândesc aceşti oameni.

Au ajuns în parlamentul ţării subscriind la programele partidelor

Ba chiar mă mir că nu-şi văd viitorul lor politic într-o perspectivă pertinentă. Se ştie doar că au ajuns în parlamentul ţării subscriind la programele partidelor de unde au plecat. Cum îşi mai pot închipui că se va mai găsi cineva să aibă încredere în ei, când copilăreşte ţin isonul unor măsuri ce lovesc de acum nu numai în milioane de pensionari şi salariaţi bugetari, ci în toată suflarea românească? O asemenea speranţă fireşte că nu-i doar deşartă, dar pur şi simplu devine absurdă, când vezi un partid ce-şi zice de stânga, care loveşte în cea mai defavorizată populaţie a ţării. Păcat că în el mai sunt şi oameni politici cu experienţă şi un bun nume!

Ce-ţi faci tu cu mâna proprie este întotdeauna ”sfânt”

Dar vorba românului: ce-ţi faci tu cu mâna proprie este întotdeauna ”sfânt”. La fel e greu de înţeles cum celelalte minorităţi decât cea maghiară, cântă de asemenea în struna vădit dezacordată a domnului Băsescu. Pentru că cinstit vorbind, niciuna dintre aceste minorităţi, nu agrează discriminările alese de guvernul Boc, recte Băsescu de-a împila pe români în suportarea consecinţelor crizei economice de care ne ocupăm. Cum adică: numai salariaţii bugetari, numai pensionarii şi şomerii , şi toată populaţia săracă a acestei ţări, trebuie să suporte consecinţele nemiloasei crize pe care o străbatem? Doar ei se fac vinovaţi că această ţară este prost guvernată, în consecinţă nepregătită să învingă o criză care pe zi ce trece se extinde la scară planetară? Să fim cu capul pe umeri: PDL-ul a ajuns să fie conştiinţa ”voievodală” a domnului Băsescu, iar guvernele lăsate constituţional din păcate pe mâna acestui om viclean şi fără scrupule, nu vor scoate niciodată România la liman, pentru că este o fire imposibilă, cum a fost şi Ceauşescu…

I.D. SICORE

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here