Afacerea Chișcani, „o decizie politică”. Cine a aflat răspunsul!

1355

Sindicatul Liber de la Cariera Roșiuța a găzduit, la Motru, o dezbatere pe teme de minerit și energie. La eveniment au participat fostul și actualul manager al CE Oltenia, parlamentari, precum și politicieni de Gorj.
Candidatul Partidului Ecologist Român Gorj la Camera Deputaților, Nicolae Ivăniși, a ridicat problema celor două grupuri energetice pe gaz de la Chișcani, județul Brăila, achiziționate în 2013 de Complexul Energetic Oltenia, dar care nu au funcționat nici măcar o secundă.
Candidatul PER Gorj a atras atenția asupra faptului că proiectele ambițioase anunțate de CE Oltenia, de realizare a unor noi grupuri pe gaze și unor parcuri fotovoltaice, cu termen de finalizare 2025, sună bine, dar nu sunt credibile. Câtă vreme compania are două grupuri pe gaze pe care în șapte ani nu a fost în stare să le pornească, este imposibil de crezut că va construi unele noi în cinci ani, cu peste 800 de milioane de euro. Ridicând problema Chișcani, Nicolae Ivăniși a reușit să obțină răspunsuri interesante, pentru procurori, de la fostul și actualul manager de la CE Oltenia, prezenți și ei în sală, Sorinel Boza și Daniel Burlan. Ambii au confirmat că decizia privind achiziționarea grupurilor de la Chișcani nu a fost una economică, ci impusă politic, că s-a încercat în mai multe rânduri vânzarea grupurilor de la Chișcani, că se încearcă în continuare, singura necunoscută fiind pentru cine a fost pregătită această afacere.
„Ceva s-a întâmplat și vă spun ce. Cineva a vrut să o ia, dar a fost probabil cearta pe șpagă, specifică românilor. În 2015 au vrut să o cumpere niște olandezi? Au avut scrisoare de intenție sau nu? Obiectivul nostru de interes național a stat să putrezească acolo și nu au mai putut nici ei să mai vândă. De aia nu suntem credibili când le spunem oamenilor că vom face noi grupuri pe gaze la Turceni, la Ișalnița, ne costă 800 de milioane de euro. Dacă noi nu am putut să îl facem pe ăla de 40 de milioane, le facem pe astea de 800?”, a spus Ivăniși.
De aceea, candidatul PER Gorj la Camera Deputaților, Nicolae Ivăniși, a cerut un audit, pentru „a afla cu toții cine a orchestrat această afacere” și ce pierderi a avut până acum compania din Gorj, mai ales că Daniel Burlan, managerul CE Oltenia, a confirmat că există o cercetare penală în curs.
„Plătește cineva pierderea asta sau rămâne așa, la diverse? Am înțeles, stă de șapte ani la CEO, nu a aprins nimeni bricheta ca să o pornească. Dacă tot nu a funcționat, ne-ați băgat-o pe gât, cine a făcut-o, care a fost interesul, cine a fost în spate? Cred că este nevoie de un audit, pentru a se stabili toate aceste lucruri”.
Nicolae Ivăniși a candidat la alegerile locale în calitate de coordonator politic al ADN Gorj, partid care a făcut o alianță cu alte partide mici, care propun candidați pentru alegerile din 6 decembrie sub sigla PER.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.