Clădiri din Motru, iluminate în roz pentru cancerul la sân

1678

Timp de 3 zile, la finalul săptămânii trecute, trei clădiri din municipiul Motru, primăria, Catedrala Ortodoxă și Spitalul Municipal au fost iluminate în culoarea roz, în semn de solidaritate cu femeile afectate de cancerul mamar. Cu acest scop, au fost distribuite mesaje de informare doar în mediul online, având în vedere măsurile impuse din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2. Organizatorul acțiunii este Asociația Zâmbirici.

Rata de incidență a cancerului de sân depășește cu mult rata celorlaltor tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora, spun organizatorii acțiunii. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.
Scopul campaniei desfășurate la Motru este informarea și conștientizarea populației generale și în special a celei feminine cu vârsta peste 40 ani asupra metodelor de prevenție existente, posibilităților de diagnostic și tratament.
Campania a avut ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare despre factorii de risc și modul prin care aceștia pot influența evoluția bolii, despre metodele de prevenire a cancerului de sân, dar și despre importanța efectuării screeningului pentru cancer de sân.
Mesajele principale ale campaniei au fost: cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor; cancerul de sân diagnosticat tardiv are o evoluție gravă; cancerul de sân netratat are o evoluție gravă; cancerul de sân depistat precoce și tratat corect crește șansa de supraviețuire cu o bună calitate a vieții.
Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân. Implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului de sân fiind la îndemâna tuturor. Factori de risc asociați cancerului de sân:
istoricul familial, cancer mamar diagnosticat înainte de 50 de ani sau cancer ovarian diagnosticat la orice vârstă; cazuri de cancer mamar și ovarian sau cancer mamar bilateral sau multiplu apărute la aceeași persoană din familie indiferent de gradul de rudenie; prezența unui caz de cancer mamar la bărbat în istoricul familiei; existența unei mutații BRCA1 sau BRCA2 cunoscută în familie, terapia hormonală de substituție, mai ales în post-menopauză, lipsa unei sarcini sau o primă sarcină tardivă, evitarea alăptării, fumatul, radiațiile la care a fost expusă în scop diagnostic sau terapeutic, obezitatea și sedentarismul, consumul de alcool în exces, vârsta peste 50 de ani.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.