Despăgubire în bătaie de joc: 1 leu/mp! Instanța i-a oferit 14 euro!

2031

Proprietara unui teren expropriat pentru construirea noii centuri a municipiului Târgu-Jiu a câștigat în instanță despăgubiri de câteva zeci de mii de euro. Statul i-a oferit, în bătaie de joc, un leu per metru pătrat pentru o suprafață de teren de circa 6.000 de mp. Femeia a dat în judecată compania de drumuri, cerând să primească o justă despăgubire pentru terenul situat în intravilanul municipiului Târgu-Jiu, iar instanța de judecată i-a dat definitiv câștig de cauză.

Terenul afectat de lucrarea de utilitate publică „Varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu” a fost expropriat pe o sumă ridicolă.
Proprietara deținea un teren de 9.600 de metri pătrați, expropriată fiind doar suprafața de 5.925 de mp, cu suma de 6.517 lei. Mai exact, statul i-a oferit 1,09 lei/mp!

Despăgubiri uriașe în instanță
Nemulțumită de banii oferiți, proprietara terenului a dat în judecată statul român, reprezentat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Printr-o expertiză de specialitate, s-a stabilit că valoarea de piață a terenului este de 14,02 euro/mp. S-a ținut cont de zona în care se găsește proprietatea, categoria parcelei de teren, dotările, rețelele de transport sau destinația terenului.
Ca atare, valoarea despăgubirilor pentru terenul expropriat de 5.925 mp a fost stabilită de experții evaluatori la suma de 83.068,5 euro.
Tribunalul Gorj a luat în calcul și expertiza tehnică potrivit căreia suprafața de teren rămasă în proprietatea reclamantei, de 3.675 mp, nu mai poate fi utilizată, pentru că nu ar avea acces la drumul public și nu se poate crea o cale de servitute. De aceea, Tribunalul Gorj a obligat statul român la plata către reclamantă a unor despăgubiri de circa 150 de mii de euro. Sentința a fost pronunțată în iunie 2020.

Au dat vina pe lipsa planurilor parcelare
Compania de drumuri a atacat imediat sentința. CNAIR s-a apărat în instanță spunând că procedura de expropriere se află în plină derulare, iar „localizarea certă a terenului, suprafața și valoarea despăgubirilor” vor fi stabilite în mod corect după finalizarea planurilor parcelare.
Curtea de Apel Craiova a admis în parte apelul și a decis ca târgujianca să primească despăgubiri doar pentru bucata de teren ce a făcut obiectul exproprierii.
„Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa în sensul că stabileşte valoarea despăgubirilor pentru exproprierea suprafeţei de teren de 5.925 mp ca fiind suma de 83.068,5 euro, reprezentând valoarea de piaţă a terenului la data transferului dreptului de proprietate. Obligă pârâtul către reclamantă la plata sumei de 83.068,5 euro la cursul BNR în lei la data plăţii efective. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Decizie definitivă”, s-a pronunțat Curtea de Apel Craiova pe data de 15 octombrie.
Și nu este singurul caz, mai mulți proprietari de terenuri câștigând în instanță despăgubiri uriașe în comparație cu prețurile de nimic oferite de statul român pentru varianta ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu, destinată să scoată traficul greu din oraș. Centura nu este gata nici până acum, de-abia luna trecută fiind semnat un nou contract pentru finalizarea investiției.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here