Majoritatea secţiilor speciale din Gorj, asaltate de votanţi

649

sectii6Plecaţi din localitatea de domiciliu, câteva mii de cetăţenii s-au prezentat în ziua turului 2 de scrutin pentru prezidenţiale la secţiile speciale din judeţul Gorj pentru a-şi exercita dreptul de vot.

La foarte multe dintre acestea, numărul votanţilor a fost mai mare decât în turul I, când alegătorii au votat şi pentru referendum dar şi pentru prezidenţiale. Acum procesul electoral s-a desfăşurat mai lejer şi fără prea multe bătăi de cap pentru alegători şi pentru membrii comisiilor de votare.

Cetăţeni din Moldova, Mehedinţi, Severin, Dolj dar şi Bucureşti au venit să voteze în secţiile speciale amplasate pe raza judeţului Gorj şi asta fie pentru că au venit în vizită la rude, fie pentru că sunt nevoiţi să profeseze în judeţul nostru. În unele cazuri, secţiile speciale au înregistrat acelaşi număr de votanţi din alte judeţe ca şi în turul I al alegerilor din data de 22 noiembrie. În majoritatea secţiilor însă votanţii s-au prezentat la urne în număr mai mare la secţiile speciale.
Secţia din Rovinari, campioană la votanţi
sectii5În fiecare comună a judeţului, s-a amenajat câte o secţie specială care nu a fost prea aglomerată, excepţie făcând cele din oraşele din Gorj, sau cele amplasate în incinta spitalelor. Un bun exemplu în acest sens ar fi secţia de votare specială numărul 97, amenajată în incinta Spitalului Orăşenesc Rovinari. Astfel, ieri, până la orele 14.00, la această secţie au votat 320 de persoane, majoritatea din judeţul Gorj. „Am avut mulţi bolnavi care erau internaţi în unitatea sanitară, cât şi jandarmi, dar şi angajaţi ai spitalului”, ne-a declarat preşedinta comisiei secţiei de votare specială numărul 97. De asemenea, în această secţie la sfârşitul zilei de 22 noiembrie, se înregistraseră 454 de voturi, numărul votanţilor fiind mult mai mare în turul II de scrutin.
Secţia de Murgeşti, verificată strict de poliţişti
Împrejurimile secţiei specială din satul Murgeşti, oraşul Turceni au fost strict supravegheate duminică de poliţiştii gorjeni, care opreau pentru o simplă verificare maşinile care păreau suspecte şi circulau prin faţa secţiei speciale numărul 121. Totodată, şi în incinta amplasamentului unde se afla secţia, existau câţiva poliţişti, care vroiau atât să vegheze bunul mers al procesului electoral, cât şi să-i îndrume pe cetăţeni către uşa de intrare a secţiei. La această secţie, până la orele 13.00, au fost înregistraţi 140 de votanţi, majoritatea fiind din localităţile înconjurătoare, precum şi din Vaslui, Iaşi, Mehedinţi şi Dolj. „Persoanele care erau din Moldova au fost aceleaşi care au votat şi la alegerile din 22 noiembrie”, a menţionat preşedinta secţiei 121.
Comisia de la Drăguţeşti, mulţumită de numărul votanţilor
La secţia specială numărul 241 din comuna Drăguţeşti, aproximativ 100 de persoane şi-au exprimat votul şi asta numai până la orele 14:30. „Am înregistrat mai multe persoane faţă de turul I şi sperăm ca pe parcursul zilei acesta să se înmulţească şi credem că suntem ajutaţi şi de faptul că secţia se află chiar pe marginea E79, un drum bine circulat mai alea duminică seara”, ne-a declarat preşedintele secţiei de la Drăguţeşti. Majoritatea celor care au trecut pragul secţiei de votare din această localitatea au fost cetăţeni din Rovinari, Băleşti, Târgu-Jiu, dar şi din judeţele Ilfov şi Vâlcea.
Secţiile din Scoarţa, Târgu-Cărbuneşti şi Jupâneşti, neaglomerate
Până la orele amiezii, la secţiile speciale din comuna Scoarţa, Jupâneşti şi Bărbăteşti dar şi la secţia din oraşul Târgu-Cărbuneşti numărul votanţilor a fost destul de mic. Persoanele care şi-au exercitat dreptul de vot nu au depăşit cifra de 100, până la orele 12.00, iar preşedinţii secţiilor de votare au menţionat că nu au avut incidente electorale. Aparatura din secţiile speciale nu s-a mai defectat la niciuna din secţii, iar informaticienii au fost pe poziţii înregistrând procesul electoral.
La Poiana meciul „a bătut” votul
La secţia specială din comuna Turburea, sat Poiana, numărul votanţilor a crescut simţitor după orele amiezii când erau înregistraţi aproximativ 150 de persoane. La 100 de metri de secţia de votare din localitate se afla însă un teren de fotbal, unde tinerii stăteau buluc. Un meci amical între echipa locală şi o altă echipă de fotbal de amatori din judeţ a atras atenţia unui număr mare de cetăţeni care au spus că nu şi-au exercitat dreptul la vot fiind mai preocupaţi de activitatea sportivă. ,,Când se termină meciul poate mergem la vot. Ştim că este aici aproape dar ne este mai plăcut să jucăm fotbal”, a declarat unul dintre jucători. ,,Nu am fost la vot dar merg, evident, după ce se termină meciul”, a declarat răzând şi unul dintre suporterii care stăteau la marginea gazonului.
Izabella MOLNAR, Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here