-Rep. Domnule Prorector, Dan Ilie Morega, pentru că suntem în preziua începerii noului an universitar, aş dori să continuăm dialogul nostru pe această temă şi să ne spuneţi, în calitate de cadru didactic universitar, cât de actuale şi de folositoare pentru tinerii studenţi, pot să fie observaţiile dumneavoastră privitoare la modul în care poate fi îmbunătăţită atmosfera de lucru în mediul universitar şi chiar în întregul sistem de învăţământ românesc?
-D.I.M. Domnule profesor, îmi place să cred că părerea mea este una ancorată în realităţile învăţământului românesc şi ale politicii educaţionale din ţara noastră, chiar în realităţile economice şi sociale din zilele noastre! Dacă aş vorbi despre toate componentele vieţii, legate de economie, sănătate, justiţie sau cultură, cred că mi-ar trebui multă vreme, de aceea, am să mă rezum la câteva observaţii pertinente!
-Rep. Oricum, aveţi o experienţă managerială în multe domenii de activitate, dar, în domeniul învăţământului superior sunteţi în momentul de faţă ancorat pe deplin!
-D.I.M. Da, am condus instituţii economice şi publice, am fost preşedintele cooperaţiei de producţie şi achiziţie de mărfuri din Gorj, pe care am luat-o de la peste două mii de salariaţi şi am adus-o la peste şase mii!
-Rep. Deci, acum sunteţi un «înmulţitor» de tineri studenţi, dar, aţi pornit de «înmulţitorul» de salariaţi din sistemul cooperatist!
-D.I.M. Să mai spun că Alianţa Cooperatistă Internaţională a fost înfiinţată de către capitalişti, nu de către comunişti, ba, mai mult, în perioada de dinainte de 1989, noi ne-am dezvoltat extraordinar, iar, dezvoltându-se cooperaţia, s-a dezvoltat şi judeţul Gorj!
Ca urmare, în probleme de management, în probleme de cercetare, pentru mine a fost o activitate apreciată la vremea respectivă, cu toate că nu am alergat niciodată după funcţii!
-Rep. Dar, cu toate acestea, se pare că funcţiile v-au căutat mereu, chiar v-au acaparat activitatea desfăşurată!
-D.I.M. Da, funcţiile m-au căutat, pentru că am fost secretar general al organizaţiei judeţene la liberali, am fost subprefect, prefect, parlamentar, deci, putem vorbi despre funcţii pe care nu le-am «cerşit» niciodată, dar, au fost întotdeauna şi oameni care m-au apreciat, pentru că mă vedeau ca pe un om serios, care mai ştie şi ceva carte!
,,Eu am lucrări în domeniul managementului, ca urmare a activităţii de cercetare, pentru că am scris vreo 18 cărţi”!
-Rep. În legătură cu ştiinţa de carte, ce ne puteţi spune despre studenţii de astăzi?
-D.I.M. De multe ori, când te duci la un interviu şi le pui întrebări, iar ei trebuie să răspundă, sunt unele situaţii în care profesorul ajunge să se închine (??!!) de răspunsurile date! Eu am lucrări în domeniul managementului, ca urmare a activităţii de cercetare, pentru că am scris vreo 18 cărţi, iar, legat de societatea aceasta post-modernă în care credem că trăim civilizat sau ne place să credem că trăim civilizat, cu privire la mersul său înainte sau înapoi, ca să nu mai spun şi despre distrugerea ei, că de multe ori am avut un curaj «nebun», iar, pentru curajul pe care l-am avut, prin care am arătat cum s-a furat ţara, cum s-a vândut ţara la străini, de către preşedinţi şi de către mulţi prim-miniştri, a trebuit să înfrunt multe obstacole!
-Rep. Nu sunteţi mulţumit de nici o personalitate care ne-a condus ţara în ultimele trei decenii?
-D.I.M. Poate că în afară de Emil Constantinescu, cel care a spus că «sistemul m-a învins», dar şi premierul Nicolae Văcăroiu, care a fost şi este un mare specialist şi un mare patriot, pentru că atunci când eram prefect, de multe ori l-am găsit lucrând la birou cu ministrul de Finanţe, ca să vedem, cum putem salva unele întreprinderi mari care fac cinste României, iar acum să le distrugem şi în locul lor să nu punem nimic, să apară doar magazine cu produse de import sau să vedem cum au răsărit vile de lux ale îmbogăţiţilor tranziţiei!
-Rep. Sunteţi destul de categoric şi de neiertător cu aceia care au furat bogăţiile şi au trădat interesele ţării!
-D.I.M. Domnule profesor, este inadmisibil să faci aceste lucruri, având o ţară dezvoltată lăsată de «împuşcatul», dar, care acum să fie politizată la un nivel mediocru şi lamentabil! Cei de acum, nu înţeleg că printr-o politizare de aceasta, nu fac mare lucru, pentru că nu avem nevoie de «lipitori de afişe», ci, ne trebuie profesionişti, indiferent de culoarea politică! Trebuie înţeles faptul că a conduce finanţele, agricultura, industria sau învăţământul, casa de pensii sau direcţia de sănătate publică, deci, instituţii importante, pur şi simplu, nu poţi să-ţi baţi joc de ele, punând să conducă nişte indivizi incapabili, iar, tu, parlamentar, să ai nişte beneficii băneşti şi materiale considerabile!
-Rep. Numai la parlamentari vă puteţi referi?
-D.I.M. Mă refer şi la preşedinţii de organizaţii judeţene de partid, la demnitarii de la nivel naţional care conduc ministere, chiar guverne sau coaliţii guvernamentale…
-Rep. Cred că ne-am cam îndepărat de tema vieţii universitare, aşa că v-aş întreba, cum staţi cu înscrierea studenţilor în noul an universitar?
-D.I.M. Întrebarea dumneavoastră e foarte bună, pentru că în anul 2000, am început activitatea cu numai 40 de studenţi…
-Rep. Ce v-a determinat să dezvoltaţi activitatea acestei universităţi atât de frumos intitulată Universitatea Liberă Internaţională din Republica Moldova?
-D.I.M. De ce am vrut să facem această universitate? Noi ne bazăm activitatea pe un Centru de studii şi de consultanţă, dar, aş dori să mai precizez şi faptul că avem cele mai mici taxe de studiu!
,,Am fost şi voi rămâne mereu un mare român şi un mare patriot”!
-Rep. Prin urmare, anumite facilităţi pentru tinerii cu venituri mai modeste şi care doresc să studieze!
-D.I.M. Să vă dau şi exemple concrete, pentru că la Universitatea «Constantin Brâncuşi» taxele sunt duble, la «Titu Maiorescu» sunt mai mult decât duble, dar, mai avem şi nişte specializări care nu sunt nicăieri în Oltenia, cum ar fi psihologia şi masteratul în psihologie clinică, alte specializări în psihologie juridică, psihologie în transporturi, deci, iată că aceste facilităţi se concretizează prin aceea că la noi taxele ajung la 500 de euro pentru facultate şi 600 de euro masteratul, pe când la Timişoara sau la Bucureşti, ajung la 1.200 de euro facultatea, deci, mai mult decât dublu faţă de ceea ce se întâmplă la noi, iar masteratul se cifrează la 1.800 de euro, deci, de trei ori mai mult decât la noi! Mai pot adăuga faptul că am venit aici pe un segment al populaţiei sărace şi pe segmentul populaţiei tinere! Ca să vă mai spun că unii dintre tinerii aceştia sunt foarte talentaţi, iar, selecţia nu mai e ca pe vremea comunismului, pentru că sunt unii care critică fără menajamente acest comunism…
-Rep. Se pare că unii au dreptate, când îl critică, pentru miopia unor politicieni propagandişti semidocţi şi plini de îngâmfare!
-D.I.M. Bine, bine, că şi eu îl critic pentru părţile lui rele, pentru că a avut şi unele părţi bune în ceea ce a făcut pentru binele oamenilor! Nu trebuie omis acest lucru, iar, eu am fost şi voi rămâne mereu un mare român şi un mare patriot!
-Rep. Ce proiecte aveţi în viitor, în calitatea dvs. de prorector şi de cadru universitar, pentru întărirea rolului U.L.I.M. în judeţul Gorj?
-D.I.M. În primul rând, la noi, toate cadrele didactice au titlul de doctor în ştiinţă, în aşa fel încât studenţii să înveţe, nu precum «papagalii», legislaţie şi modul cum se aplică cele predate! Deci, iată cum se prezintă proiectul de a aduce oameni de valoare pentru mai multe specialităţi şi pe discipline de studiu la masterate, acesta fiind un proiect de bază!
-Rep. Aceasta confirmă, desigur, ceea ce spuneţi la începutul interviului, că opiniile dumneavoastră sunt ancorate în realităţile învăţământului din ţara noastră!
-D.I.M. Pentru că, în cel de-al doilea rând, noi dorim ca lucrările de licenţă şi de masterat ale studenţilor să fie concretizate în cărţi scrise, iar, în acest sens, îi ajutăm, pentru că binele trebuie să-l bagi omului în cap! Am recomandat şi le-am cerut studenţilor ca lucrările lor să se refere la problemele reale, pentru a fi publicate în cărţile lor, iar în acest fel, am căutat să le dezvoltăm dorinţa de a scrie, de a persevera, astfel încât pregătirea lor profesională să fie oglindită în cărţi scrise şi publicate.
Profesor dr. Vasile GOGONEA
D.le profesor..dar cand sub ,,domnia”sa se luau găinile si porcii din curte își mai aduce aminte d.l prof.univ.dr !?