Școlile din Gorj, împărțite între scenariile verde și galben. O singură localitate cu scenariul roșu

3315

Directorii unităților de învățământ din județ au anunțat după ce scenariu ar dori să înceapă cursurile. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gorj, cei mai mulți dintre preșcolari și elevii din clasele I-IV și V-VIII vor merge la școală în fiecare zi. În ceea ce privește însă liceele, majoritatea au optat pentru scenariul galben. Doar în Motru, ca urmare a nefinalizării lucrărilor de reabilitare, în unele unități de învățământ s-a optat pentru scenariul roșu. Urmează acum ca și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să emită hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021.

Scenariul 1 sau scenariul verde presupune participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Scenariul 2 sau scenariul galben presupune participarea zilnică (față-n față)) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, în timp ce scenariul 3 sau scenariul roșu presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Scenariul verde, preferat de grădinițe, școlile primare și școlile gimnaziale
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în general, grădinițele, școlile primare și școlile gimnaziale din județ au optat pentru scenariul 1. ,,La nivel preprimar avem 64 de unități de învățământ care au optat pentru scenariul 1, 16 unități de învățământ care au optat pentru scenariul 2 și 2 unități de învățământ care au optat pentru scenariul 3 (Școala Gimnazială Nr. 2 Motru și Grădinița cu Program Prelungit Motru). La nivel primar, pentru scenariul 1 au optat 72 de unități de învățământ, în timp ce scenariul 2 a fost ales de 18 unități de învățământ. La nivel gimnazial, avem 53 de unități de învățământ care au optat pentru scenariul 1, 34 de unități de învățământ care au optat pentru scenariul 2 și o singură unitate de învățământ care a optat pentru scenariul 3 (Școala Gimnazială Nr. 2 Motru)”, a precizat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj.

Liceele merg pe galben
Nu la fel stau lucrurile și în cazul liceelor din județ, unde, în general, se va merge pe scenariul 2 sau scenariul galben, pentru care au optat 27 de unități de învățământ din județ. Doar șase licee din Gorj au anunțat că încep cursurile potrivit scenariului verde. Acestea sunt: Liceul Tehnologic Stoina, Colegiul ,,Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Liceul Tehnologic Tismana, Liceul Tehnologic Bustuchin și Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” Peștișani. Hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ în vederea începutului anului școlar 2020-2021 va fi emisă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul fiecărei localități, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ, la propunerea Consiliului de administrație al unității de învățământ.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here