Ministrul Economiei, Virgil Popescu, s-a arătat revoltat că România a ajuns să importe energie, pentru că „în ultimii 10 ani nu s-a construit nicio capacitate nouă de producere a energiei”. Reprezentanții sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia s-au tot plâns de această situație și chiar au trimis adrese la guvern.
„Energia este o altă zonă strategică a României și nu cred că se pune problema să nu putem construi noi capacități de producție, să trecem de pe cărbune pe gaze, noi capacități regenerabile de producere a energiei electrice. În ultimii 10 ani nu s-a construit absolut nimic, nicio capacitate nouă de producere a energiei electrice în România. Este strigător la cer ce s-a întâmplat și am ajuns să importăm energie. Acest lucru trebuie să înceteze și trebuie să ne apucăm de treabă. Sunt SF-uri, mă refer la studii de fezabilitate, în derulare și o să vedeți că încep efectiv de anul viitor construcțiile de noi capacități de energie electrică”, a anunțat Virgil Popescu.
Ministrul a spus că va împinge toate companiile de la spate, fie că sunt de stat sau private, să realizeze aceste investiții, deoarece există bani pentru energie, inclusiv pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.
Asta în condițiile în care sindicatele din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Federația Națională Mine Energie, au tot solicitat guvernului oprirea importurilor de energie electrică din statele non-UE, țări care nu au obligația de a achita certificate de CO2.
„Federația Națională Mine Energie vă solicită să întreprindeți toate măsurile necesare pentru stoparea importului de energie electrică din țările non UE, țări care nu au obligația de a achita certificate de CO2, astfel încât energia necesară pentru consumul intern să fie produsă de capacitățile de producție ale României, în vederea protejării locurilor de muncă ale salariaților pe care îi reprezentăm”, au transmis sindicaliștii premierului Ludovic Orban. Doleanțele FNME au rămas fără răspuns.
I.I.