Motto: „Dacă găsești un drum fără obstacole, probabil că drumul acela nu duce nicăieri.”
John Fitzgerald Kennedy (1917-1963) om politic, președinte al SUA
Și a venit ziua prezentării, în plenul reunit al Parlamentului României, a Moțiunii de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban-PNL. În timp ce purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, citea textul Moțiunii de cenzură și spunea că „Guvernul a venit cu o parodie de program de guvernare în care relansarea economică ar urma să aibă loc în 2027”, viceprimministrul Raluca Turcan, cu mască, s-a întors râzând spre Ludovic Orban, încă prim-ministru în funcție, după ce a ridicat o mână și părea că face un gest obscen.
Sigur, Raluca Turcan râdea, dar nu era râsul ei. După citire, Orban Ludovic a anunțat că s-a decis. Atacă moțiunea la CCR.
„Am decis să declanșăm acest conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament. Nu se poate așa ceva. În 30 de ani nu s-a mai văzut așa ceva, să se depună Moțiune de cenzură în vacanță parlamentară. În ce debandadă s-a ajuns? Până acum, toate moțiunile au fost depuse în sesiune parlamentară, nu în vacanță parlamentară”.
Cum aminteam în comentariul de joi, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, declarase că Orban se înșeală și a fost consiliat prost, Constituția României, la care și domnul Zegrean a lucrat, nu face deosebire între sesiune ordinară – două pe an – și sesiunea extraordinară! În care se poate face orice, inclusiv să se depună moțiune de cenzură.
El mai trage nădejde, ca țiganul de Rai: „Până nu se pronunță CCR, e neconstituțional să meargă mai departe”. Vom trăi și vom vedea!
În foarte dura și completa Moțiune de cenzură sunt atacate toate domeniile în care „GuWernerul Meu” s-a împotmolit. Printre altele, se afirmă și că România are de CINCI ori mai multe amenzi decât alte state ale Uniunii Europene. Ne permitem să reluăm fragmentul în care Moțiunea de cenzură are un atac DUR la adresa ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela:
„Milițienii pandemiei au încălcat drepturile cetățenești. Guvernul Orban a încercat să controleze pandemia într-un mod arogant, folosind aproape exclusiv mijloace coercitive, milițienești, amenințări, carantină forțată, amenzi uriașe, interdicții dure, restricții nemăsurate și exprimări răstite și jignitoare la adresa populației.
Niciodată, nicio secundă, Guvernul Orban nu a încercat să fie partenerul cetățenilor în traversarea acestei crize fără precedent. Niciodată, nicio secundă, nu și-a propus să prevină, ci doar să sancționeze! Niciodată, nicio secundă, nu și-a propus să încurajeze buna credință, ci doar să pedepsească abaterile!
Românii au fost tratați ca prezumtivi „contravenienți” sau „infractori” și au fost acuzați că sunt „proști” sau „iresponsabili” în fața pandemiei!
Ministrul în geacă de piele, Marcel Vela, anunța cu o satisfacție bolnăvicioasă marea „realizare” de a fi sancționat peste 300.000 de români, cu amenzi în valoare de peste 600 de milioane de lei”, se arată în textul Moțiunii de cenzură, citit de Lucian Romașcanu.
În România s-au dat de 5 ori mai multe amenzi ca în celelalte state europene, deși s-au făcut de 10 ori mai puține teste pe zi pentru identificarea cazurilor de infecții cu COVID-19.
ION PREDOȘANU