Portret de candidat – Andreea Mișcodan, candidatul PMP la Primăria Văgiulești: Am soluții pentru modernizarea comunei!

7558

Are 37 de ani și în ultimii patru s-a aflat în slujba oamenilor din Văgiulești. Câștiga mult mai bine ca farmacist, însă a decis că trebuie să se implice în administrație, pentru a schimba fața comunei. La început spune că a privit oportunitatea de a deveni viceprimar ca pe o provocare, însă știind problemele cu care se confruntă oamenii a lăsat politica la ușa primăriei și s-a apucat de treabă. Andreea Daniela Mișcodan este convinsă că a căpătat suficientă experiență pentru a conduce primăria, știe ce trebuie să facă pentru dezvoltarea comunei și a hotărât să candideze pentru funcția de primar, din partea PMP.

Reporter: De la farmacie, la primărie, acesta este traseul profesional al viceprimarului Andreea Mișcodan. Aparent nu au nicio legătură cele două domenii, cel farmaceutic cu cel administrativ, cum ați reușit să vă adaptați, că trecerea a fost una abruptă, de la medicamente la probleme cu pământurile, spre exemplu.
Andreea Mișcodan: În aparență, da, e adevărat, nu au nicio legătură, totuși, au ceva comun: calitatea vieții oamenilor. De altfel, acesta a fost scopul pentru care m-am decis să intru în politică și administrație, să fac mai mult pentru oameni.

Rep: Spuneați, la începutul mandatului de viceprimar, că vă veți axa pe partea de educație, de curățenie, adică vă doreați să înfrumusețați cumva comuna. Ați reușit?
Andreea Mișcodan: Am două fetițe și știu cât de mult contează educația lor, și de aceea plec de la premisa că, copiii trebuie să fie tratați cu respect și responsabilitate, să ocupe un loc central în politicile publice de educație, sănătate, protecție socială, doar vorbim despre viitorul acestei comune. În toate planurile și inițiativele pe care le am la nivelul comunei, pun pe primul loc educația și sănătatea copiilor. De aceea e foarte important ca și această comună să fie curată, unitățile de învățământ să fie primitoare, iar siguranța și sănătatea celor mici să fie primordiale.

Rep: Concret, ce veți face, dacă cetățenii decid să vă dea votul lor?
Andreea Mișcodan: Locuiesc aici, alături de oameni și le știu foarte bine problemele. Vreau să modernizez dispensarele medicale și să reabilitez școlile, pentru că vă spuneam că e foarte important ca acestea să fie primitoare. Mi-am propus și chiar am în programul meu cu care mă prezint în fața oamenilor, construcția de alei pietonale în zonele intens circulate, un parc public prevăzut cu locuri de joacă pentru copii fiind foarte important, ca de altfel și îngrijirea permanentă a spațiilor publice.

Rep: Am văzut că la Văgiulești procesul de restituire a pădurilor și terenurilor nu este finalizat. Ce ar trebui făcut?
Andreea Mișcodan: Restituirea integrală a diferențelor din drepturile de proprietate asupra pădurilor și a terenurilor este, la fel, foarte importantă pentru că oamenii își pierd timpul și banii prin instanțele de judecată. Acolo unde sunt litigii, asta e soluția, însă cred că problema are o rezolvare mai rapidă dacă îi ajutăm pe oameni cu cadastrul. De altfel, cadastrarea gratuită și înregistrarea în cartea funciară a tuturor terenurilor agricole și forestiere prin intermediul sistemului integrat de cadastru și carte funciară, e una din prioritățile mele.

Rep: În general, în mediul rural sunt probleme cu drumurile, cu apa, canalizarea și gunoiul, iar toate acestea țin, până la urmă, de confortul oamenilor.
Andreea Mișcodan: Sunt conștientă de acest lucru și știu foarte bine cum se pot rezolva aceste probleme. În momentul de față serviciul de salubrizare prezintă mari deficiențe, în ceea ce privește taxarea și colectarea deșeurilor menajere, dar am soluții pentru a eficientiza acest serviciu și chiar să scad taxele de salubrizare. În privința apei, urgent trebuie extinsă rețeaua de alimentare în satul Cârciu și trebuie înființat Serviciul de apă și canal, în cadrul primăriei.

Rep: Și drumurile…
Andreea Mișcodan: N-am uitat nici de drumuri, știu ce am de făcut! Cu prioritate va trebui să asfaltăm drumurile și ulițele comunale în Valea Motrului și Covrigi și să le asigurăm oamenilor accesul către zonele de exploatație agricole și forestiere pe drumuri pietruite sau, după caz, betonate sau asfaltate, iar în acest sens vom accesa bani europeni.

Rep: Deci mizați și pe fondurile europene din exercițiul financiar următor pentru finanțarea unor investiții în comună?
Andreea Mișcodan: Sigur că da, altfel, bugetul local nu este suficient. Dar dincolo de ce vom face noi, administrația locală, vreau ca și cetățenii comunei să poată primi consultanță gratuită pentru obținerea de fonduri pentru agricultură și afaceri locale.

Rep: Credeți că puteți rezolva tot ce le-ați promis oamenilor?
Andreea Mișcodan: Sunt multe de rezolvat și eu vin la primărie să mă pun în slujba și în interesul cetățenilor.
Dincolo de toate acestea, îi asigur de transparență totală, pentru că e foarte important ca oamenii să știe pe ce sunt cheltuiți banii lor. Știți că de multe ori, agenda primarului nu coincide cu dorințele oamenilor, de aceea eu o să-i consult la fiecare investiție în comună. Prioritizăm investițiile împreună! Și vreau să-i mai asigur de ceva: ușa mea o să fie mereu deschisă!

Rep: Credeți în Dumnezeu?
Andreea Mișcodan: Doar cu ajutorul lui Dumnezeu și al concetățenilor mei o să duc la îndeplinire ce am promis, să fac lucruri cât mai bune pentru oameni.
A consemnat, George Constantin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.