Cutremur cu magnitudinea 6,1 în Haiti

394
cutremur-haitiUn cutremur puternic, cu magnitudinea 6,1 grade, a fost resimţit în Haiti, la opt zile după seismul devastator din 12 ianuarie, provocând din nou scene de panică în capitala Port-au-Prince. Cutremurul a durat câteva secunde şi a survenit când capitala devastată se trezea la viaţă. Oamenii au început să alerge pe străzi.Câţiva haitieni care dormeau pe stradă au început să râdă de oamenii care ieşeau din case cuprinşi de panică.

Într-o piaţă publică transformată într-un imens dormitor, o femeie a început să se roage într-un megafon. Deocamdată nu a fost semnalată nicio victimă, dar unii ziarişti prezenţi la Port-au-Prince au evocat zgomote produse de prăbuşiri, ceea ce pare să însemne că imobilele avariate de cutremurul produs acum opt zile s-au prăbuşit. Un ziarist a precizat totuşi că acest cutremur pare a fi mai slab decât celelalte replici care s-au resimţit în ultimele zile.

O casă cu trei etaje, care a rezistat în urma seismului de la 12 ianuarie, s-a prăbuşit complet la 40 de minute de la producerea cutremurului al doilea, a precizat un jandarm.
Clădirea se află în apropierea ambasadei Franţei, situată în centrul oraşului Port-au-Prince, care a fost afectat săptămâna trecută de un seism de magnitudine 7, soldat cu cel puţin 75.000 de morţi. Cele zece persoane, care locuiau în casă, dormeau pe stradă, la câţiva metri de imobil, în momentul în care s-a prăbuşit. „Casa era în stare bună, dar din moment ce existau fisuri, oamenii nu mai locuiau în ea”, a precizat un locuitor.
La Carrefour, o suburbie din apropiere de capitala haitiană, o doctoriţă din Franţa a văzut două case prăbuşindu-se, nefiind înregistrate victime.”Am văzut două case, fără persoane înăuntru, prăbuşindu-se în faţa mea. Şi am văzut alţi nori de fum şi zgomote de prăbuşire, ceea ce înseamnă că există şi altele”, a declarat Patricia Hieu, care locuieşte în Haiti de 18 ani. Cuplul prezidenţial american, Barack şi Michelle Obama, a donat suma de 15.000 de dolari către Clinton Bush Haiti Fund, în scopul ajutării populaţiei din Haiti, afectată de cutremurul de săptămâna trecută, informează CNN. Preşedintele Barack Obama şi prima doamnă Michelle Obama „au fost emoţionaţi de modul în care milioane de americani au reacţionat cu imensă generozitate la criza din Haiti – chiar şi în actualele condiţii dificile”, a declarat Josh Earnest, secretar de presă adjunct al Casei Albe. „În consecinţă, au trimis un cec de 15.000 de dolari către Clinton Bush Haiti Fund pentru a sprijini eforturile umanitare în derulare pe teritoriul haitian”, a adăugat el.
După producerea cutremurului din Haiti, Barack Obama le-a cerut celor doi predecesori imediaţi ai săi, preşedinţii George W. Bush şi Bill Clinton, să instituie o fundaţie prin intermediul căreia să strângă bani pentru activităţile umanitare şi de recostrucţie din Haiti şi să se asigure că donaţiile vor continua şi după ce situaţia din Haiti va înceta să mai reprezinte un subiect pentru presă. Potrivit site-ului fundaţiei, aceasta a colectat, până în prezent, 126.000 de contribuţii.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here