Circa 300.000 de oameni au rămas fără locuinţă în Port-au-Prince, capitala haitiană unde 10 la sută dintre imobile au fost distruse de seismul de marţi, a anunţat, ONU.
„Primele estimări arată că 10 la sută dintre locuinţele din Port-au-Prince au fost distruse, ceea ce înseamnă că 300.000 de persoane au rămas fără adăpost”, explică Biroul de Coordonare a Afacerilor Umanitare din cadrul ONU (OCHA), într-o notă.
Operaţiunile de salvare s-au intensificat vineri, iar supravieţuitorii, între care numeroşi copii, au fost scoşi de sub dărâmături la trei zile de la producerea cutremurului. Spitale improvizate au fost instalate în oraşul Port-au-Prince, în situaţia în care mulţi copii au dormit pe străzi printre cadavre, subliniază Sky News. Potrivit unui fotograf al revistei Time, citat de Sky News, cel puţin două blocade au fost formate cu corpurile victimelor cutremurului şi cu pietre. „Au început să blocheze drumuri cu cadavre (…) oamenii s-au săturat să nu primească nici un ajutor”, a precizat fotograful. Circa trei milioane de persoane au rămas fără hrană şi apă, iar, potrivit Crucii Roşii, aproximativ 50.000 de persoane au murit. Opt echipe specializate în căutarea de victime sunt deja pe teren la Port-au-Prince, capitala haitiană, fiind vorba despre aproximativ 260 de persoane, a adăugat el.
În plus faţă de echipele americane, sunt prezenţi şi islandezi, spanioli, chilieni.
Aproximativ 75 de membri ai echipelor de salvare britanice, însoţiţi de câini şi cu zece tone de echipament, au ajuns în Republica Dominicană vecină şi urmau să se deplaseze rapid la Port-au-Prince. Londra a deblocat zece milioane de dolari. Echipe de salvare formate din francezi, canadieni, venezueleni şi chilieni, împreună cu câini şi tone de material, se aflau deja pe teren. Canada a trimis două nave militare, elicoptere şi avioane de mare tonaj.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ după Mediafax