Rețeta săptămânii – Prăjitura cub de gheață cu griș

3749

Ingrediente
Stratul de jos:
5 albușuri, un vârf cuțit de sare, 6 linguri (60 g) de zahăr, 3 gălbenușuri, 3 linguri (30 g) făină, 2 linguri (20 g) cacao, 1 linguriță (4 g) praf de copt, 4 linguri de apă

Stratul de la jumătate:
750 ml lapte, 125 g zahăr, extract de vanilie, 125 g griș, 2 gălbenușuri, 1 plic zahăr vanilinat, 125 unt sau margarină

Ganache de ciocolată:
80 ml frișcă naturală (minim 20% grăsime), 20 g unt sau margarină, 100 g ciocolată neagră

Mod de preparare:
Pentru început se separă albșurile de gălbenușuri.Într-un bol, se mixează ingredientele uscate pentru stratul de jos (făină, cacao și praf de copt). Separat, se mixează albușurile cu un praf de sare. Într-un alt bol, se amestecă zahărul împreună cu gălbenușurile, apoi se adaugă compoziția de albușuri bătută spumă. Se încorporează amestecul de ingrediente uscate, iar în final se adaugă patru linguri de apă și se mixează bine până la omogenizare. Se toarnă compoziția obținută într-o tavă cu dimensiunile de 30×20 cm unsă cu unt și tapetată cu făină sau hârtie de copt. Se coace la cuptorul preîncălzit la 180° C pentru 20 de minute. Când este gata se poate însiropa cu puțin lapte.

Prepararea stratului de la jumătate
Se adaugă treptat zahărul. Într-un vas mai mare, se toarnă laptele, zahărul și extractul de vanilie. Se pune vasul la foc mic, iar când începe să fiarbă se toarnă grișul în fir subțire, mixând continuu. Se lasă pe foc circa 5-7 minute, amestecând constant. După acest timp se ia de pe foc și se lasă deoparte să se răcească. Se mixează cele două gălbenușuri împreună cu zahărul vanilinat. Se pune pe foc și se lasă pentru 2-3 minute pentru a se îngroșa puțin. Se ia de pe foc, se lasă puțin să se răcească, apoi se adaugă untul și se mixează bine până la omogenizare. Se încorporează amestecul cu griș la cel de gălbenușuri și unt, puțin câte puțin până când se obține consistența dorită. Se distribuie umplutura în tavă peste primul strat.

Prepararea ultimului strat
Pentru a prepara ganache cu ciocolata se încălzește la foc mic frișca naturală. Se adaugă untul și se amestecă până când se topește în totalitate.Se îndepărtează de pe foc și se pune ciocolata neagră. Se amestecă bine până când se obține o glazură omogenă. Se toarnă glazura peste umplutură și se pune prăjitura la frigider pentru a se închega, înainte de a o porționa.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here