Ancheta în dosarul Iranian “Într-un punct mort”

987
Mohamed-ElBaradeiAncheta desfăşurată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) privind natura reală a programului nuclear iranian se află “într-un punct mort”, a recunoscut, ieri, la Viena, directorul general al instituţiei, Mohamed ElBaradei.

“De mai bine de un an, Teheranul nu a mişcat deloc” în privinţa răspunsurilor aşteptate de comunitatea internaţională, a subliniat acesta, în discursul rostit în deschiderea unei reuniuni de două zile a consiliului guvernatorilor AIEA.

„Am ajuns astfel efectiv într-un punct mort, cu excepţia cazului în care Iranul se angajează să coopereze pe deplin cu noi”, a adăugat ElBaradei, declarându-se dezamăgit de lipsa unui răspuns din partea Teheranului la oferta de compromis avansată de statele occidentale.
Acestea propuseseră Republicii Islamice să accepte îmbogăţirea uraniului sărăcit în terţe state, dar numai în scopuri civile. Iranul şi-a încâlcat obligaţiile faţă de comunitatea internaţională, a explicat ElBaradei în faţa celor 35 de guvernatori, prin faptul că nu a sesizat AIEA în privinţa noului centru nuclear construit în apropierea oraşului Qom.
Instalaţia a fost descoperită de serviciile occidentale de informaţii, Teheranul văzându-se nevoit, în final, să recunoască existenţa sa.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here