Patru judecători vor susține, peste câteva zile, concurs pentru ocuparea funcției de președinte al Tribunalului Gorj, după ce al doilea mandat al magistratului Radu Gheorghe, la conducerea instanței, s-a încheiat deja pe 15 iulie a.c.. Concursul s-a decalat din cauza pandemiei de COVID-19, altfel, potrivit calendarului inițial, rezultatele finale trebuiau publicate din 8 iulie. Pentru funcția de președinte al Judecătoriei Târgu-Jiu va susține examen un singur judecător.
Laura Mihaela Sarcină, actualul vicepreședinte al instanței, Gheorghe Constantinescu, președintele secției penale, Remus Ionescu, judecător în cadrul aceleiași secții și Cristina Celea, judecător în cadrul secției Contencios Administrativ și Fiscal sunt magistrații care s-au înscris în cursa pentru șefia Tribunalului Gorj.Aceștia vor susține, vineri, 24 iulie a.c., la Consiliul Superior al Magistraturii, proiectul referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției de președinte al Tribunalului Gorj, iar la începutul lunii viitoare vor avea de susținut o testare scrisă privind managementul comunicare și resursele umane, rezultatul final al concursului urmând să fie făcut public pe 12 august.Concursul trebuia să se desfășoare în perioada aprilie-iulie, însă a fost suspendat înainte de a începe, din cauza pandemiei de COVID-19, și reluat abia pe 25 iunie.Unul dintre cei patru judecători îl vor înlocui în funcție pe Radu Gheorghe, cel care a condus Tribunalul Gorj din 2014, timp de două mandate, ultimul expirându-i la jumătatea acestei luni.Trebuie spus că Laura Mihaela Sarcină și Gheorghe Constantinescu au mandate în funcțiile de vicepreședinte al Tribunalului Gorj, respectiv președinte al Secției Penale până în iulie 2021.Laura Mihaela Sarcină a intrat în magistratură, ca procuror, în 1995, iar în perioada 2006-2010 a deținut funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, ca mai apoi să activeze ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, iar ulterior a devenit judecător la Tribunalul Gorj.Gheorghe Constantinescu și-a început cariera în magistratură în 1994 ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești, unde a activat timp de patru ani. Următorii trei ani a fost judecător la Judecătoria Târgu-Cărbunești, iar din 2001 a revenit ca procuror, iar anul următor a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Din 2009 este judecător la Tribunalul Gorj. Remus Ionescu a devenit judecător în 1996 și timp de câteva luni a activat la Judecătoria Petroșani, iar mai apoi a ajuns la Judecătoria Târgu-Cărbunești, instanță pe care a condus-o, din poziția de președinte, în perioada 2002-2009. Din ianuarie 2009, este judecător în cadrul Tribunalului Gorj, unde a ocupat și funcția de vicepreședinte, începând cu iulie 2012, timp de două mandate.Cristina Celea a intrat în magistratură în 1999, la Judecătoria Târgu-Cărbunești, după ce timp de doi ani profesase ca avocat. Începând cu anul 2000, timp de șapte ani a fost judecător la Judecătoria Târgu-Jiu, iar mai apoi, după o trecere de un an pe la Tribunalul Dolj, a revenit în Gorj, ca judecător la tribunal.
Un singur magistrat pentru șefia Judecătoriei Târgu-Jiu
Judecătorul Lucian Popescu – Bejat este singurul aspirant la funcția de președinte al Judecătoriei Târgu-Jiu. Dacă va promova concursul, magistratul o va înlocui pe Elena Popescu, aflată la conducerea instanței din 2014. Lucian Popescu-Bejat are mandat în funcția de președinte al Secției Penale a Judecătoriei Târgu-Jiu până în decembrie 2022.
Claudiu Matei