Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – De Sfântul Ilie, la zi onomastică, dialog cu Domnul Prof. univ. dr. Dan Ilie MOREGA, Prorector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj – ,,Despre mine, pot să vă spun că Atotputernicul mi-a dat acest har de a fi un bun patriot, un bun prieten cu oamenii cinstiţi şi corecţi, un iubitor al dreptăţii”!

1249

-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, purtaţi numele unui sfânt care a făcut multe minuni, aducător de ploi în perioade de secetă, dar, care a lovit sau a «trăznit» în diavolii cei păgâni, cu biciul său de foc şi parcă vă asemănaţi cu el, pentru că la fel şi dumneavoastră căutaţi dreptatea şi adevărul într-o lume contaminată de «virusul» răului!
-D.I.M. Aveţi dreptate, pentru că Sf. Ilie Tesviteanul a fost unul dintre apropiaţii lui Dumnezeu, pentru că i-a pedepsit pe cei care au păcătuit faţă de Creatorul cerului şi al pământului şi care s-au închinat idolilor păgâni!
-Rep. Despre dumneavoastră, ce ne mai puteţi spune, cum o duceţi cu activitatea, cum vă mai «trataţi» cu prietenii şi cu neprietenii!
-D.I.M. Despre mine, pot să vă spun că Atotputernicul mi-a dat acest har de a fi un bun patriot, un bun prieten cu oamenii cinstiţi şi corecţi, un iubitor al dreptăţii, la care aş mai adăuga faptul că mi-a plăcut să-i ajut pe oamenii aflaţi la nevoie!
-Rep. Aşa cum Sf. Prooroc Ilie a făcut minuni mari, aducând ploi şi în acest fel a făcut pământul să rodească, a fost un râvnitor al Bunului Dumnezeu şi un mustrător al celor fără de lege!
-D.I.M. La fel am făcut şi eu, multe lucruri spre binele oamenilor, poate am fost şi aspru, exigent cu oamenii cu care lucram, am fost exigent cu mine însumi, dar şi cu aceia care au colaborat cu mine!

,,Eu nu m-am confundat cu interesele mele personale, ci, am dorit să le fie bine şi oamenilor mei”!

-Rep. Facerea de bine e lucrul cel mai folositor şi binecuvântat pentru un om dăruit cauzei oamenilor!
-D.I.M. Uneori, a trebuit să le fac bine şi cu forţa, dacă se poate spune astfel, acelora care nu înţelegeau îndeajuns legătuta dintre omul ca individualitate şi legătura sa cu ceilalţi oameni din societate!
-Rep. De ce credeţi că, uneori, oamenii fug de binele care li se face, din ignoranţă?
-D.I.M. Din ignoranţă, dar, mai ales, din interese personale, considerate mai importante ca interesele generale! Eu nu m-am confundat cu interesele mele personale, ci, am dorit să le fie bine şi oamenilor mei, nu numai colaboratorilor apropiaţi, dar şi oamenilor năpăstuiţi de pretutindeni!
-Rep. Eu vă percep ca pe un om care caută să facă bine şi mă bucur că trăiesc un asemenea sentiment, fiind în preajma dumneavoastră!
-D.I.M. Aşa este, domnule profesor, dar, să ştiţi că în acelaşi timp sunt neiertător, criticându-i foarte aspru şi intransigent pe aceia care au furat ţara şi ne-au făcut un popor sărac! Pentru că sunt «o mână» de oameni bogaţi, iar clasa mijlocie despre care vorbea nemernicul de Iliescu, n-a apărut niciodată! Deci, avem o pătură de bogaţi şi super bogaţi care profită de…
-Rep. Ca să schimbăm puţin subiectul, ce ne puteţi spune cu bucurie, de ziua numelui dumneavoastră, Domnule Preşedinte Dan Ilie Morega?
-D.I.M. Pot să vă spun că voi dărui peste o sută de pachete cu mâncare la oamenii mei din Padeş! Am să-i dau de pomană bunicului meu, tot un Morega, cel care, de fapt, a avut nouă copii, iar, tatăl meu a fost cel mai mic dintre copiii săi!
-Rep. Dumnezeu să-i odihnească şi să le dăruiască viaţă veşnică în raiul ceresc!
-D.I.M. Să dea Dumnezeu, şi vreau să vă mai amintesc faptul că Tatăl Ceresc are grijă de toate, iar la prima biserică ce s-a ridicat în Padeş, a fost preot Petre Pădeşeanu, care este şi el strămoşul meu, dar, care şi-a pierdut numele, pentru că a avut două fiice care s-au căsătorit!
-Rep. E o lege nescrisă a destinului, a soartei înscrise în Planul Lui Dumnezeu!
-D.I.M. În al doilea rând, fratele tatălui meu, care în timpul capitalismului adevărat, credea în sintagma «dezvoltarea prin noi înşine», aşa cum spunea şi Ion I. C Brătianu, deci, nu prin capital străin şi «hain», pentru că acest frate al tatălui meu a avut, ca negustor, «Casa Albă» din Craiova, un magazin, şi a putut ca să ridice un început de biserică, acolo unde eu am ridicat cu puţin timp în urmă biserica pe care am dăruit-o pădeşenilor mei, iar, vechea bisericuţă, propagandiştii comunişti cu epoleţi au ras-o de pe faţa pământului!
-Rep. Păcat, pentru că reprezenta, probabil, şi un monument de arhitectură populară gorjenească, desigur!
-D.I.M. În acelaşi timp, mă gândesc la cei care spun că în timpul comunismului, nu aveai voie să mergi la biserică, ceea ce nu este adevărat! Pentru că eu aveam în funcţia pe care o deţineam, de şef la cooperaţie, posibilitatea să merg la biserică şi am fost la slujbe! Deci, nu m-a împiedicat nimeni să merg la biserică!
-Rep. Aveţi perfectă dreptate!
-D.I.M. De fapt, eu am avut o rudă care lucra la securitate, pe care îl chema tot Morega, iar el mi-a spus că nu are nimeni, nimic cu cei care merg la biserică, aşa că vreau «să le închid gura» acestor detractori, acestor pretinşi «chinuiţi» de comunism, care aveau locuri de muncă asigurate, locuinţe asigurate, se bucurau de îngrijirea gratuită a copiilor la grădiniţe, ca şi multe alte facilităţi pentru copii şi tineri până la vârsta de 18 ani!

,,După ce dau peste o sută de pachete cu alimente oamenilor mei din Padeş, fac o masă cu toţi membrii familiei”!

-Rep. Unii cârtitori, care nu sunt cei mai în măsură să judece realitatea, vor considera că acestea sunt nişte referiri nostalgice!
-D.I.M. Referiri nostalgice? Dar, iată, de ce, în multe state dezvoltate, apar acum o serie de mişcări de stânga…Sunt şi acestea tot un fel de referiri nostalgice?
-Rep. Inclusiv, în Statele Unite!
-D.I.M. Absolut adevărat, şi în Statele Unite, iar, în sprijinul acestei idei, să spunem că acum, China este în realitate cea mai mare putere, chiar dacă unii, nu vor să recunoască acest lucru, pentru că mulţi dintre noi, îi «lingem» cu supuşenie pe agregaţii europeni, care ne-au luat resursa umană gata pregătită, în jur de 6-7 milioane de oameni, şi care ne-au distrus împreună cu jecmănitorii din ţară, economia, industria şi agricultura, domeniul energetic şi alte domenii de bază ale economiei!
-Rep. De altfel, chiar economia chineză se dovedeşte…
-D.I.M. De fapt, mă aştept ca în curând, China să se impună cu «aura» ei, care a fost Deng Xiaoping, fost lider al comuniştilor chinezi, care, deşi nu a fost şef de stat sau de guvern, a fost liderul de facto al Chinei şi marele ei reformator! Haideţi să vă spun că, fiind întrebat de către nişte diplomaţi americani, cum se înţelege comunismul cu economia de piaţă, Deng a avut clarviziunea să le spună atât de plastic şi de sugestiv: «pe noi, nu ne interesează culoarea pisicii, pe noi, ne interesează, dacă pisica prinde şoareci!», aşa că eu, unul, mi-aş dori un asemenea sistem de dezvoltare, pentru că la ora actuală, cea mai dezvoltată ţară care a făcut salturi uriaşe, nu este decât China!
-Rep. Spuneţi acest lucru cu multă convingere şi chiar cu elocinţă!
-D.I.M. Vreau să spun că ştiu acest lucru, nu doar din cărţi sau din auzite, ci, ca participant la două reuniuni internaţionale pe probleme de dezvoltare regională…
-Rep. Ce ne mai spuneţi despre modul în care vă sărbătoriţi ziua onomastică, Domnule preşedinte, Dan Ilie Morega?
-D.I.M. După ce dau acele pachete cu alimente despre care vorbeam, fac o masă cu toţi membrii familiei!
-Rep. Aşa cum spune şi un cântec oltenesc: «Fă-mi, Doamne, masă rotundă, pe toţi ai mei să-i cuprindă!», ceea ce sună foarte frumos!
-D.I.M. Domnule profesor, e o masă omenească, tradiţională, cu tot ceea ce îi place românului la ţară!
-Rep. De ziua numelui dumneavoastră, Domnule Dan ILIE MOREGA, multă sănătate, ani îndelungaţi în sporire şi împlinire lumească şi duhovnicească, pentru că sunteţi un om care ştie să se respecte pe sine, respectându-i pe ceilalţi! LA MULŢI ANI!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here