Motto: „Deciziile colective comportă riscuri. De regulă, o entitate cu mai multe capete este un monstru.” – Valeriu Butulescu, Din Vorbe în vânt(2018)
Legea carantinei și izolării nu este încă gata. După ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a discutat cu membrii Comisiei juridice a Senatului s-au făcut pași enormi. Spre legiferare și spre normalitate. Semn că dialogul era și este necesar pentru rezolvarea multor probleme și neînțelegeri ce apar în societate sau în lumea politică.
Miercuri, liderul USR, Dan Barna, după RĂZBOIUL dintre USR și PNL a descoperit: „STUPEFIANTA DECIZIE. Am aflat în această dimineață(miercuri, n.m. I.P.) că Guvernul a decis să atace la Curtea Constituțională legea privind înființarea DNA-ului pădurilor. O decizie stupefiantă și dezamăgitoare, în condițiile în care membrii cabinetului spun permanent că sunt preocupați de protecția mediului și că fac eforturi să oprească furturile din pădurile României.
Acest gest nu face decât să demonstreze contrariul. Am acceptat susținerea investiturii primului cabinet Orban cu acest obiectiv explicit formulat. Acțiunea de azi merge, în mod inexplicabil în direcția opusă”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
Mai succint, Partidul Social Democrat a susținut cam același lucru, dar cu alte cuvinte: „PNL, frate cu securea, nu cu pădurea!” În aceeași idee, social-democrații afirmă: „Liberalii nu apără poporul, ci toporul! Nu au limită duplicitățile: au votat DNA-ul pădurilor, acum atacă legea la CCR!”, transmite PSD.
Înainte de prânzul zilei de miercuri, președintele Klaus Werner Iohannis a chemat la Palatul Cotroceni prim-ministrul „GuWernerului Său”, pe Orban Ludovic, împreună cu viceprim-ministrul Raluca Turcan, cu ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru la o ședință importantă.
N-a mai fost cazul să așteptăm o ședință de urgență a Guvernului LuCOVID ca să aflăm știrea de bază. La final, președintele Iohannis a ținut o scurtă declarație de presă prin care a anunțat tot poporul că situația pandemiei este îngrijorătoare și se impune continuarea stării de alertă cu încă 30 de zile.
Conform slăbiciunilor Legii nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului de Interne și nu poate depăși 30 de zile.
DEZVĂLUIRE EXPLOZIVĂ! În acest context, avocatul Adrian Toni Neacșu a făcut, miercuri, o dezvăluire explozivă:
„Atât instituirea stării de alertă, cât și prelungirea măsurii sunt acte administrative, care pot fi atacate de orice cetățean în contencios administrativ. Dacă se întâmplă acest lucru, emitentul măsurii, la cererea judecătorului, este obligat să facă dovada îndeplinirii cumulative a unor factori de risc, care au stat la baza instituirii măsurii. Mai mult, această prezentare a dovezilor trebuie făcută detaliat”, a declarat avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător al CCR.
Cabinetul Orban, ca decident al prelungirii stării de alertă, ar putea fi obligat să prezinte instanței, detaliat, toate motivele pentru care a instituit această măsură.
ION PREDOȘANU
P.S. Lovitură dură pentru președintele Klaus Werner Iohannis. Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea președintelui pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon. CCR a respins, miercuri, cu majoritate de voturi obiecția de neconstituționalitate și a constatat că declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon este constituțională în raport cu criticile formulate. Curtea a considerat obiecția „neîntemeiată”! (Ion Predoșanu)