Militari din cadrul NATO, acuzaţi de violenţe într-un spital din Afganistan

412
militariOrganizaţia caritabilă suedeză SCA susţine într-un comunicat, că militari ai NATO au pătruns în spitalul acesteia din Afganistan, au dărămât mai multe uşi, încătuşându-i pe angajaţi, dar şi pe rudele bolnavilor, încălcând acordurile între militari şi angajaţii umanitari.
Comitetul suedez pentru Afganistan (SCA) a precizat că militarii au intrat miercuri seară în spitalul din oraşul Shaniz, din provincia Wardak, situată la sud de Kabul, „fără a oferi nici o motivaţie sau justificare”.

„Aceştia au percheziţionat toate saloanele, chiar şi băile, pentru bărbaţi şi femei”, a anunţat SCA.
„Uşile care erau încuiate au fost forţate şi uşile saloanelor pentru malnutriţi şi pentru ultrasunete au fost devastate (…) Imediat ce au intrat, (militarii) au imobilizat pentru angajaţi şi două rude ale pacienţilor spitalizaţi. Angajaţii SCA, dar şi pacienţi, chiar şi cei imobilizaţi la pat, au fost obligaţi să părăsească incinta (…) în timpul percheziţiei”, potrivit comunicatului.
Calificând incidentul drept inacceptabil, SCA a precizat că operaţiunea militară a fost „o încălcare evidentă a principiilor umanitare recunoscute la nivel mondial cu privire la protejarea instalaţiilor şi a personalului sanitar în zonele de conflict”.
Organizaţia caritabilă adaugă că acest incident reprezintă o încălcare a acordurilor dintre organizaţiile neguvernamentale şi forţa NATO din Afganistan (ISAF).
Operaţiunea a durat două ore, după care militarii au dat „ordine verbale” ca orice pacient, despre care se bănuieşte că ar fi un insurgent, să fie prezentat ISAF. Un purtător de cuvânt al ISAF a declarat că o anchetă a fost demarată şi nici o informaţie nu va fi disponibilă până la finalizarea acesteia. SCA lucrează în Afganistan din anii’ 80 în 16 provincii, în special în estul ţării, în domeniul educaţiei, al sănătăţii şi al persoanelor cu handicap.
Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here