Moscova vrea ca România să-i asculte poziţia privind Abhazia

474
Rusia vrea să fie ascultată la Bucureşti în privinţa deciziilor sale de politică externă în Caucaz. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti în cadrul unei conferinţe de presă ce a marcat împlinirea unui an de la conflictul ruso-georgian în Abhazia şi Osetia de Sud.
Independenţa celor două republici separatiste nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională, inclusiv de România, fapt care a provocat iritare la Moscova.

„Noi tratăm cu atenţie România. Ascultăm şi e foarte important ce se spune aici şi vrem să fim şi noi ascultaţi”, a declarat Alexandr Ciurilin. Ambasadorul a precizat că Rusia, care a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene, respectă deciziile de politică externă ale României în această privinţă. El a asigurat că Moscova vrea să evite „confruntări majore cu vărsare de sânge” în Osetia de Sud şi Abhazia. „La frontiera dintre Osetia de Sud şi Georgia miroase din nou a praf de puşcă. Astfel a fost întărită pregătirea de luptă a militarilor şi grănicerilor ruşi aflaţi în Osetia de Sud”, a precizat ambasadorul Moscovei la Bucureşti.

Ambasadorul a refuzat să comenteze dacă Moscova se pregăteşte pentru vizita preşedintelui român în Rusia, vizită aşteptată încă de anul trecut. În aprilie 2008 Vladimir Putin, pe atunci preşedinte al Rusiei, l-a invitat pe Traian Băsescu la Moscova. Vizita nu a mai avut loc, ca urmare a invaziei armatei ruse în Georgia. În schimb, Băsescu a efectuat în perioada 20-21 august 2008, o serie de vizite de lucru in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia.
Marius Becherete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here