Moscova îl vede pe Rasmussen un partener previzibil

592
Rusia speră că noul secretar general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Anders Fogh Rasmussen, va fi „un partener previzibil”, a declarat reprezentantul Rusiei pe lângă NATO, Dmitri Rogozin. „Sperăm să vedem în noul secretar general al NATO, ca şi în Alianţa pe care el o conduce, un partener previzibil”, a indicat acesta.
Întrebat în legătură cu o eventuală vizită a lui Rasmussen la Moscova, ambasadorul rus a răspuns că secretarul general a evocat posibilitatea de a o face cât mai repede.

„Adică, în limbaj diplomatic, vizita va avea loc până la sfârşitul anului în curs”, a precizat diplomatul rus, subliniind că datele concrete unei atari vizite vor depinde de programul preşedintelui rus. De altfel, a semnalat ambasadorul Rogozin, Rusia speră că vizita lui Rasmussen nu va fi una strict protocolară, iar Moscova va putea semna acorduri concrete cu Alianţa, mai ales în domeniul cooperării militare şi tehnice. În cursul primei sale conferinţe de presă, Rasmussen a evocat, la Bruxelles, necesitatea stabilirii unui veritabil parteneriat între Rusia şi NATO. „Divergenţele care persistă între noi nu trebuie să dăuneze relaţiilor noastre”, a spus el, adăugând că parteneriatul cu Rusia este prioritatea numărul doi, după problema Afganistanului.

Secretarul general al NATO a indicat că Rusia şi Alianţa au interese comune în securitatea globală, declarându-se totdată pregătit să convingă „poporul rus şi pe liderii săi politici că NATO nu este un adversar al Rusiei”. „Alianţa Nord-Atlantică nu este condusă împotriva Rusiei”, a subliniat el din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here