Satana pe locomotivă

384

Recentele accidente rutiere din Muntenegru şi Italia, cât şi cele feroviare din Spania şi Elveţia, toate datorită neglijenţei şoferilor sau mecanicului din Spania (care circula pe o porţiune unde viteza maximă era de 80 km/h cu 192 km/h), şi ne-au amintit de cazul unui mecanic francez nebun despre care aflasem din romanul “Satana pe locomotivă”…

Pe scurt acest roman poate fi o lecţie nu doar pentru conducătorii de vehicule, indiferent de natura lor, ci şi pentru oamenii politici vanitosi şi cinici care “întind coarda prea mult”, mărind presiunea distrugătoare asupra propriei naţii. Iată subiectul povestit de fochistul ce-l însoţea pe mecanicul care este eroul principal al romanului:
Un mecanic de locomotivă din deceniul 2 al secolului trecut, conducând o locomotivă pe cărbuni, pleacă într-o zi în cursă pe una din liniile feroviare din Franţa. Fochistul îl întreaba de ce a “tixit” locomotiva cu cărbuni şi înăuntru şi pe tender. Mecanicul îi răspunde:
-“Ai să vezi!” şi îndoapă cazanul cu carburanţi. După ce termină cărbunii, rupe şi pune pe foc toate părţile lemnoase ale namilei ce mânca foc. Cazanul se înroşise şi acele indicatoare pentru presiune dansau nervoase, iar kilometrajul indica în jur de 125 km/h.
Fochistul este foarte alarmat, iar toate semafoarele din gări erau puse pe verde dand cale liberă nebunului, de care işi dăduseră seama şi controlorii de la Turnurile de Control.
În zadar se ruga fochistul de el. În zadar îi spuse că omoară pasagerii… Încercă să-l imobilizeze, dar fu învis şi azvârlit afară…
Noroc ca se prinse de o scăriţă şi încercă să desfacă garnitura de locomotivî. Dupa mari chinuri, stând cu un picior pe tenderul locomotivei şi cu altul pe primul vagon, reuşi să desfacă locomotiva de primul vagon şi, într-o ultimă sforţare supraomenească îşi făcu vânt în capul primului vagon.
Garnitura care avea acum o mare viteză, se opri complet abia dupa vreo 4-5 minute, când deodată se auzi o explozie puternică şi un foc uriaş se înălţă la cer în depărtare…
Mulţumind Cerului, fochistul primi felicitările tuturor pasagerilor şi coborâ obosit şi fericit din tren.
Cazanul unei locomotive este ca orice cazan supus presiunilor mari ale aburilor, care când devin explozive, sare în aer…ca şi regimul lui Ceauşescu care a ţinut sub presiune poporul român.
Cine are curaj să desfacă garnitura ţării de locomotivă, să salveze poporul? Cine are curaj? (Un ziarist grec Nikos, spunea că cel mai bun prieten al Greciei când vrea să facă scumpiri este Turcia care inventează un motiv, precum noi pe teroristul <?> Omar N.Hayssan).
Gh.Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here